Russlands invasjon av Ukraina:

Bitter strid: «Stjeler»

Ikke bare er det uklart hvem som kontrollerer Soledar: Nå krangler russerne seg imellom om hvem som skal ha tatt den ukrainske byen.

KONFLIKT: Oligarken Jevgenij Prigozjin (t.v.) er leder for leiesoldathæren Wagner-gruppa, som nå er i ordkrig med russiske myndigheter om hvem som skal ha erobret en ukrainsk by. Foto: AP / NTB
KONFLIKT: Oligarken Jevgenij Prigozjin (t.v.) er leder for leiesoldathæren Wagner-gruppa, som nå er i ordkrig med russiske myndigheter om hvem som skal ha erobret en ukrainsk by. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag formiddag gikk det russiske forsvarsdepartementet ut og hevdet at de har tatt kontroll over byen Soledar øst i Ukraina.

Noen dager i forveien gikk den private leiesoldathæren Wagner-gruppa ut og hevdet det samme. I begge tilfellene har Ukraina gått ut og hevdet at byen ikke er i russiske hender.

FORSKRUDD VIRKELIGHET: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener Vladimir Putin har gått i ei velkjent felle som endrer presidentens oppfatning av virkeligheten. Video: Dagbladet TV / AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Nå er det ikke bare uklart om det er Ukraina eller Russland som kontrollerer gruvebyen Soledar. Der også uklart hvorvidt det var Russlands ordinære væpnede styrker eller leiesoldatene fra Wagner-gruppa som skal ha tatt den.

SKYTES PÅ: Kampene som raser i byene Soledar og Bakhmut i Øst-Ukraina og beskrives som de blodigste så langt i krigen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«Korrupte og løgnaktige»

I uttalelsen fra det russiske forsvarsdepartementet fredag, hevdet russiske myndigheter at det var fallskjermjegere som til slutt klarte å ta byen.

Det får Wagner-gruppas grunnlegger, oligarken og Vladimir Putin-vennen Jevgenij Prigozjin, til å fnyse.

«De forsøker kontinuerlig å stjele Wagner-gruppas seire», skrev Prigozjin i et dårlig tilslørt angrep på Telegram fredag.

Han skrev aldri hvem han siktet til, men kalte «de» for både korrupte og løgnaktige.

Tidligere har Prigozjin, ofte kalt «Putins kokk», rettet liknende angrep mot Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu, forsvarssjef Valerij Gerasimov og generalstaben for øvrig.

- Putin sliter

På spørsmål om hva den absurde krangelen betyr, er Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS), krystallklar:

- Dette forteller meg at Wagner-gruppa og Prigozjin har fått altfor mye handlingsrom i denne krigen. Det er veldig spesielt, og en kime til konflikt mellom det russiske forsvaret og Wagner-gruppa, sier Røseth, som også leder FHS' Ukraina-program.

Konflikten får også konsekvenser på slagmarken.

- Dette skaper problemer langs fronten. Et godt eksempel på det, er nettopp denne krangelen om hvem som skal ta «æren» for å ha tatt Soledar. Viktigheten av å ta byen, blir også blåst opp. I denne sammenheng er det ikke Soledar som er så viktig, men Bakhmut, sier Røseth.

Etterretningslæreren er også klar på at dette er noe Putin ha tillatt, enten aktivt eller passivt.

- Jeg tror Putin sliter med å holde kontroll på alle faktorer om dagen. Siden han er så opptatt av utenrikspolitikk og krigen, tror jeg det er et stort handlingsrom for innenriksaktører, som Prigozjin, sier Røseth.

ENSOM: Russlands president Vladimir Putin feiret julegudstjenesten i Moskva for første gang siden 2001. Det gjorde han som ensom tilskuer i en katedral i Kreml - nå forklares det hvorfor. Vis mer

- Kan få problemer

På nåværende tidspunkt mener Røseth at Prigozjin og Putins interesser sammenfaller, og at Putin dermed tillater oligarken å kjøre sitt eget løp.

- Da er det greit. Spørsmålet er hva som skjer hvis interessene begynner å utvikle seg til å bli motstridende, sier Røseth.

Denne problemstillingen er ikke eksklusiv for forholdet mellom Prigozjin og Putin, men kan også gjøre seg gjeldende for forholdet mellom Putin og de mange ulike lokale og regionale makthaverne i Russland, tror etterretningslæreren.

- Etter hvert tror jeg Putin kan få problemer med maktsentraliseringen, når han ikke har tid og/eller krefter til å fokusere på annet enn krigen og russisk utenrikspolitikk, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer