Bitter strid, utmeldelser og sløseri-anklager i Velferdsalliansen

Fattighjelpere herjes av intern strid.

BRÅK OG UTMELDELSER: Johanna Engen fra Velferdsalliansen fikk i 2010 Brosteinprisen fra generalsekretær Sturla J. Stålsett i Kirkens Bymisjon for sitt arbeid mot fattigdom. Nå herjes organisasjonen, hvor hun er styreleder, av intern strid og utmeldelser. Foto: Heiko Junge / Scanpix
BRÅK OG UTMELDELSER: Johanna Engen fra Velferdsalliansen fikk i 2010 Brosteinprisen fra generalsekretær Sturla J. Stålsett i Kirkens Bymisjon for sitt arbeid mot fattigdom. Nå herjes organisasjonen, hvor hun er styreleder, av intern strid og utmeldelser. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Velferdsalliansen, hvor Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon er blant de mest kjente medlemsorganisasjonene, ris av beinhard maktkamp, intern strid og harde beskyldninger. Nå melder en rekke medlemsorganisasjoner seg ut.

Ifølge Stiftelsen Selvhjelpens Hus' facebook-side har denne organisasjonen allerede meldt seg ut, i likhet med Stiftelsen rettferd for taperne. Også SON - Straffedes organisasjon i Norge, kommer til å si takk for seg, opplyser organisasjonens styreleder Rolf Solvang.

Det samme gjør Fattighuset.

- Premiering Tidligere styreleder for Fattighuset, Sverre Rusten, forteller at et allmøte i Fattighuset med omtrent 60 personer torsdag vedtok utmeldelsen med overveldende flertall.

- Vi har ingen nytte av å være der. Det er en følelse av at de er mest opptatt av å premiere seg selv, sier Rusten, som mener det brukes for mye penger på lønnsutgifter og styrehonorarer.

- Og så har de alle disse utenlandsturene, som også brukes som belønning, sier Rusten.

Rådgiver Dag Westerheim i Velferdsalliansen sier til Dagbladet at bare omtrent halvparten av midlene går til lønn. I 2013 hadde organisasjonen samlede inntekter på 4,9 millioner kroner, hvorav 4,3 millioner kom fra NAV, viser årsrapporten.

- Når vi bor på luksushoteller i utlandet, er det European Anti Poverty Network som betaler, og de får sine midler fra EU-kommisjonen, sier Westerheim, som avviser sløseri i organisasjonen.

På sin egen hjemmeside kaller Velferdsalliansen seg for «et samarbeidsnettverk av organisasjoner, foreninger og aksjonsgrupper for økonomisk-, sosialt-, og rettslig vanskeligstilte grupper i Norge.»

«Champagne og kaviar» Lederen for Velferdsalliansens kontrollkomité fram til 2013, Vidar Bakkejord, beskriver det indre liv i organisasjonen på denne måten, i en epost sendt til organisasjonen:

«Sosial inkludering og fattigdomsbekjempelse er blitt erstattet av "champagne og kaviar karusellen" på hoteller rundt i det ganske land og på storslåtte seminarer, på det offentliges regning».

Bakkejord skriver at han som leder for kontrollkomitéen mellom 2011 og 2013 advarte mot utviklingen i Velferdalliansen, «men for døve ører, jeg fikk angrep som at vi som kritiserte utviklingen var misunnelige m.m.»

Avviklet kontrollkomiteen Bakkejord anklager ledelsen for tøffe metoder for å slå ned på kritiske røster, noe rådgiver Dag Westerheim avviser med å si at bråket bare handler om personlig prestisje.

Kontrollkomiteen ble vedtatt avviklet på årsmøtet i mars, som ble avholdt på Thon Hotell Slottsparken. Forslagsstilleren mente at komiteen ikke har fungert de siste to åra, og at den «egentlig er en overflødig komité».
 
- Komiteen har ikke gjort jobben sin de siste årene, for det andre er det styret som har ansvaret, og for det tredje har vi revisor, er Dag Westerheims forklaring på avviklingen.

Brosteinprisen Årsmøtereferatet viser en organisasjon i bitter, indre strid. En stor del av sakene handlet om suspensjoner, beskyldninger om blant annet trakassering og rasisme, og om hvem som skal få lov til å stemme.

I sentrum av bråket står styreleder Johanna Engen, som ble gjenvalgt til en forlenget valgperiode på to år. Engen fikk i 2010 tildelt Brosteinprisen av Kirkens Bymisjon for sitt arbeid mot fattigdom, men leder nå organisasjonen på en måte som mange reagerer på.

- Jeg vil ikke at du siterer meg på noe som helst, er Engens kommentar til Dagbladet.

Slik forklarer styrelederen i Stiftelsen rettferd for taperne, Arne Mellerud, hvorfor hans organisasjon melder seg ut:

- Jeg vil ikke gå i detaljer, men vi reagerer jo på en del av disse tingene som foregår i de styrende deler av organisasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer