Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitter valgkamp på Maldivene

Favoritten Mohamed Nasheed vant første runde.

BITTER KAMP: Presidentkandidat og favoritt Mohamed Nasheed stemmer i valget på Maldivene. Foto: AFP PHOTO/Ishara S. KODIKARA/NTB Scanpix
BITTER KAMP: Presidentkandidat og favoritt Mohamed Nasheed stemmer i valget på Maldivene. Foto: AFP PHOTO/Ishara S. KODIKARA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Favoritten Mohamed Nasheed vant den første runden i lørdagens presidentvalg på Maldivene, men greide ikke å få nok stemmer til å unngå en andre valgrunde.

Dermed er det duket for det som kan bli en ny og bitter valgstrid for det lille øysamfunnet i Indiahavet.

Ifølge grunnloven på Maldivene må den nye presidenten tas i ed allerede mandag. Den andre valgomgangen må derfor finne sted søndag.

Men det nekter Nasheeds motkandidat Abdulla Yamin, som havnet på andreplass med 31 prosent av stemmene mot Nasheeds 46 prosent, å gå med på.

- Jeg trenger minst 48 timer til forberedelsene, sa Yamin lørdag. Han har nektet å godkjenne velgerlistene, noe som er en forutsetning for at valget kan holdes.

Nasheed appellerte lørdag til verdenssamfunnet om å legge press på maldiviske myndigheter. Hans parti MDP hevder at landet kan stå overfor en konstitusjonell krise dersom ikke valgets andreomgang går som planlagt.

Landets høyesterett avsa imidlertid lørdag en kjennelse om at den sittende presidenten kan fungere som forretningsfører dersom valget blir utsatt.

Favoritt Det er tredje gang på kort tid at maldiverne går til valgurnene for å velge sin nye president.

Også under det første valget i begynnelsen av september tok Nasheed en klar ledelse, men siden ingen av kandidatene klarte å få over 50 prosent av stemmene, skulle det holdes en andre valgrunde.

Landets høyesterett besluttet imidlertid å annullere den første runden, angivelig på grunn av valgfusk, til tross for at internasjonale valgobservatører meldte om at valget hadde gått riktig for seg.

Dermed steg spekulasjonene om at myndighetene for enhver pris prøver å forhindre at Nasheed igjen får makten.

Høyesterett utlyste et nytt valg 19. oktober. Men en krangel mellom flere av kandidatene, som blant annet førte til at politiet hindret stemmesedler i å bli fraktet ut til valglokalene, førte til at også dette valget ble kansellert.

Tvunget til å gå Nasheed kom første gang til makten i 2008, da han ble den første folkevalgte presidenten på Maldivene etter Maumoon Abdul Gayoom, som styrte landet med jernhånd i 30 år.

Men den tidligere politiske fangen og miljøaktivisten ble tvunget til å gå av for to år siden, etter at han røk uklar med landets rettsvesen og sikkerhetsstyrker.

Nasheeds motkandidat Abdulla Yamin er halvbroren til Gayoom.

En tredje kandidat, den styrtrike forretningsmagnaten Gasim Ibrahim, havnet på sisteplass og er dermed ute av presidentkampen. (©NTB)