Bitter valgkamp

Statsminister Tony Blair er på defensiven etter at Tory-leder Michael Howard har startet valgkampen flere uker før Blair har offentliggjort valgdatoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Howard har kopiert George W. Bush. Han mobiliserer først de konservative kjernevelgerne, og følger på med å angripe Labours politiske hjerte, som er helse- og skolepolitikken. Blairs valgkampleder skriver at han kan tape valget dersom Labour ikke kommer på offensiven.

Alvorlig såret

Rasende erklærte Blair forleden at «de som mener at NHS (National Health Service) var bedre da Michael Howard satt i regjering, bør stemme meg ut av Downing Street».

Med 69-årige Margaret Dixons vonde skulder som våpen, hadde Howard såret statsministeren alvorlig.

Howard slo til under statsministerens spørretime i Underhuset og malte ut historien om hjertesvake Margaret Dixon som brakk armen i fjor sommer og trengte operasjon. For sikkerhets skyld tok Margaret Dixon avskjed med familien da hun ble innkalt. Men operasjonen ble avlyst. Sju ganger, og fortsatt var hun ikke operert.

-  Hvordan kan statsministeren forsvare at dette skjer i det britiske helsevesen der Labour kaster bort milliarder på byråkrati og sløsing? spurte Howard.

Margaret ble toppoppslag i nyhetssendingene, og førsteside i avisene.

«Michael Howard burde skamme seg dypt over å utnytte et enkeltmenneskes tilfelle på denne måten,» raste Blair. Men skaden var skjedd.

Trøstende

Maria Hutchings heter en PR-konsulent fra Essex. I et spørreprogram på TV klistret hun Tony Blair fordi spesialskolen der hennes autistiske sønn er elev, trues av nedleggelse. Da Howard holdt pressekonferanse om toryenes forslag til skolereform for mer fag og mer disiplin, inviterte han Maria. Det hjalp ikke Blair at det er kommunestyret i Essex med Tory-flertall som vil legge ned skolen, og ikke staten.

-  Dette var den eneste måten jeg kunne få oppmerksomhet om saken på, sa Maria. Howard klappet henne trøstende på hånda som takk for innsatsen.

Mobilisering

Men først mobiliserte Michael Howard sine egne kjernevelgere ved årsskiftet med forslag om skattelettelser. Så trappet han opp mobiliseringen med en bredside mot Labours innvandringspolitikk. Howard foreslo å stenge Storbritannia for fattige innvandrere og flyktninger. «Tenker du som oss? Det er ikke rasisme å bremse innvandringen,» var slagordet.

Med god hjelp av et indre opprør i Labour klarte Howard før helga å utmanøvrere Tony Blair også i kampen mot terrorismen.

Konservative, liberale og opprørske lorder fra Labour i Overhuset dannet et flertall mot Tony Blairs nye terrorlover. Den lengste parlamentariske pingpong på 99 år som varte tvers gjennom natt til fredag, ble avsluttet da Blair fikk liberaldemokratene med på et kompromiss fredag ettermiddag. Da ga Howard seg også og framsto som seierherre ved at han hadde vist seg som en verdig utfordrer til statsministeren som snart har styrt i åtte år etter to valgskred i 1997 og 2001.

Historisk

Margaret Thatcher vant tre valg på rad og ble historisk. Labour har etter krigen aldri klart å hale i land den tredje valgseieren. Det mislyktes i 1951, i 1970 og i 1979. Howard lykkes nå i å mobilisere sine, mens Blair trues av sine frustrerte hjemmesittere.

UTFORDRER: Michael Howard.