- Bittert å bli ignorert

- Påstandene om masseødeleggelses-våpen i Irak er punktert, sier Hans Blix til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Nå hører vi at Saddam Hussein hadde intensjoner om å lage masseødeleggelsesvåpen. Da sier jeg: OK, det er mulig - men la oss få se bevisene. Det er ikke mye troverdighet igjen her, sier Blix.

Dagbladet møtte den tidligere lederen for FNs våpeninspektører mellom to foredrag han holdt i Oslo i går. Blix ble ikke overrasket da sjefen for de amerikanske våpeninspektørene nylig måtte konstatere at det ikke finnes spor etter masseødeleggelsesvåpen i Irak.

- Siden juni i fjor har man blitt stadig mer sikre på at det ikke fantes noen lagre med slike våpen. Jeg sa den gang at «for hver måned som går, blir det klarere at slike lagre ikke finnes». Når David Kay nå sier dette flere måneder etterpå - hva annet kunne han si, sier Blix og smiler diskré.

Fikk kritikk

Den 75 år gamle svenske diplomaten ble utsatt for et massivt hardkjør da han skulle lede FNs inspeksjoner i Irak. Haukene i den amerikanske administrasjonen kalte ham feig og udugelig, visepresident Dick Cheney gjorde det klart fra starten at man ville sparke Blix så snart man ikke var fornøyde med jobben han gjorde. I sin beryktede tale til Sikkerhetsrådet rett før krigsutbruddet gjorde utenriksminister Colin Powell det klart at diplomatiets vindu var i ferd med å bli lukket, mens «sannhetens øyeblikk» var på vei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer