Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tonning Riise-varslene

- Bittert at Høyre ikke stoppet Tonning Riise tidligere

Hedmark Høyres nominasjonskomité ble ikke informert om varslene.

SKUFFET: Det var nominasjonsstrid i Hedmark Høyre før valget i 2017. Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen ville fortsette, men ble vraket til fordel for unge og fremadstormende Kristian Tonning Riise. Nå er Tonning Riise sykemeldt etter å ha vedgått uakseptabel oppførsel. Høyre behandler nå ti varsler mot den avgåtte Unge Høyre-lederen. Tidligere Kongsvinger-ordfører Øystein Østgaard er skuffet, og sier det er bittert å tenke på at Gundersen kunne vært på Stortinget fortsatt dersom bekymringsmeldingene ikke hadde blitt bagatellisert. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SKUFFET: Det var nominasjonsstrid i Hedmark Høyre før valget i 2017. Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen ville fortsette, men ble vraket til fordel for unge og fremadstormende Kristian Tonning Riise. Nå er Tonning Riise sykemeldt etter å ha vedgått uakseptabel oppførsel. Høyre behandler nå ti varsler mot den avgåtte Unge Høyre-lederen. Tidligere Kongsvinger-ordfører Øystein Østgaard er skuffet, og sier det er bittert å tenke på at Gundersen kunne vært på Stortinget fortsatt dersom bekymringsmeldingene ikke hadde blitt bagatellisert. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere Høyre-ordfører i Kongsvinger, Øystein Østgaard, mener det er bittert at bekymringsmeldingene om Kristian Tonning Riise ble bagatellisert. Hvis Tonning Riises oppførsel hadde blitt tatt tak i tidligere, ville Gunnar Gundersen fortsatt vært Hedmark Høyres førstekandidat på Stortinget også i dag. Det er Østgaard rimelig sikker på.

- Vi hadde jo ingen aning om dette som nå er kommet fram om Kristian Tonning Riise. Jeg var i en gruppe som jobbet for at Gundersen skulle fortsette i fire år til, sier han.

- Veldig skuffet

- Hadde vi kjent til det som nå er kommet fram om Kristian, hadde resultatet blitt et annet. Erna Solberg har jo også sagt rett ut, at hadde Høyre gjort jobben sin, hadde han verken blitt valgt som Unge Høyre-leder eller nominert til Stortinget.

Vi som gikk for Gundersen, er selvsagt veldig skuffet. Gundersen var en dyktig politiker for Hedmark. Han ble danket ut av en som ble sett på som et kjempetalent, sier Østgaard til Dagbladet.

Han er sikker på at partiet nå rydder opp, og får på plass et ordentlig system for varsling av uakseptabel oppførsel.

- Burde blitt orientert

Leif Gjessing som ledet nominasjonskomiteen i Hedmark Høyre, er også skuffet.

- Jeg er skuffet over Kristian, som ikke fortalte noe om dette til oss i nominasjonskomiteen. Vi har jo et etisk regelverk, og stiller spørsmål til kandidatene om de har noe «i skapet.» Dette var sensommeren og høsten 2016.

- Nå er det jo kommet fram at det var noen i Høyres Hus som visste noe, og det burde vi også fått vite. Vi var i god tro, for å si det sånn. Hadde de sentralt i Høyre som visste noe, fortalt det til oss, ville vi fulgt opp med Kristian. Vi burde visst mer før nominasjonen, sier Gjessing.

Elverum-ordfører Erik Hanstad satt også i nominasjonskomiteen.

- Den som visste noe, var jo Kristian selv. Så jeg er skuffet over han, og jeg er skuffet over at ingen av de som visste noe, fortalte oss i nominasjonskomiteen noe. Det viser seg jo nå at det var en tikkende bombe, sier Hanstad.

Onsdag 10. januar ble det kjent at tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise trakk seg fra vervet etter å ha erkjent upassende oppførsel, for høyt alkoholkonsum og manglende rolleforståelse.

Statsminister Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarseth redegjorde søndag kveld for partiets håndtering av varslene mot Kristian Tonning Riise, 10 varsler i alt. Flere sentrale personer i partiet har kjent til rykter og historier om den avgåtte Unge Høyre-lederen, men sakene ble ikke grundig ettergått. Solberg sa at partiet har sviktet i å følge opp varslene.

Aarset redegjorde for varsler og meldinger om Tonning Riise i perioden 2013 fram til i dag. Likevel ble Tonning Riise gjenvalgt som Unge Høyre-leder i 2016, og altså nominert til 1.plass på stortingslista for Hedmark Høyre.

Politisak

Statsadvokaten har bedt politiet vurdere etterforskning i en av sakene, der Tonning Riise hadde sex med en beruset 16-åring.

– Jeg er positiv til at denne saken blir belyst grundig og objektivt. Jeg har tidligere bekreftet at begge hadde drukket alkohol og hadde sex, og beklaget det dypt. Utover det kjenner jeg meg altså ikke igjen i saken slik den blir gjengitt i mediene, skrev Tonning Riise i en tekstmelding til NTB i helga, sendt via hans kommunikasjonsrådgiver.

- Blir behandlet som stjerner

Gunnar Gundersen, som satt på Stortinget for Hedmark Høyre til stortingsvalget i fjor, mener årsaken til avsløringene om seksuell trakassering innad i landets politiske partier de siste månedene bunner i at talentene blir behandlet som stjerner.

- Store talenter går tapt på grunn av at de blir for høye på seg selv, dyrkes som guder og tar seg til rette på en helt uakseptabel måte, sa Gundersen til Østlendingen før helga.

Gundersen, som nå ikke har verv for partiet, vil ikke gi utdype uttalelsene overfor Dagbladet, men henviser til lokalavisa Østlendingen. Der sier han at unge, talentfulle politikere lett blir dyrket, ikke får negative tilbakemeldinger og at grensene for hva de kan tillate seg, derfor flyttes.

- Tas ikke på alvor

Østgaard deler Gundersens analyse.

- Kan det være at jo flinkere politikeren og jo mektigere han er, jo vanskeligere er det å ta varsler på alvor?

- Ja, alle er jo i utgangspunktet positive, det er menneskelig, og Kristian Tonning Riise er jo en veldig dyktig kar. Dermed er det lett å se gjennom fingrene med ting, og ikke ta advarsler på alvor. Jeg er glad for at vi nå skal få på plass et system for varsling, der det ikke blir bagatellisert, og der det også gis veiledning til unge politikere. Jeg sitter ikke på noen informasjon om varslene mot Kristian, men saken er uansett en tragedie, sier Østgaard.

Fylkesleder i Hedmark Høyre, Lise Berger Svenkerud, sier partiet ikke var informert om bekymringsmeldinger om Tonning Riise før nominasjonen.

- Vi nominerer ut fra full tillit, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at situasjonen i Hedmark Høyre er krevende.

- Vi tar dag for dag. Nå vil vi helst komme i gang med politikk. Og vi skal jo skal snart slå oss sammen med Oppland, sier Berger Svenkerud. Mens Tonning Riise er sykmeldt, er Eli Wathne vara på Stortinget.

Dagbladet har tirsdag kveld vært i kontakt med Tonning Riises advokat, Finn Krokeide. Han sier den tidligere Unge Høyre-lederen er sykemeldt og ikke vil kommentere saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!