Bittert om Norheim i Stortinget

Jens Stoltenberg fikk så hatten passet i begynnelsen av sin første spørretime i dag. Både Carl I. Hagen og Kjell Magne Bondevik reiste tvil om Stoltenbergs dømmekraft etter utnevnelsen av Hege Norheim som statssekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden står om om utnevnelsen av den tidligere seniorrådgiveren ved statsministerens kontor som statssekretær ved det samme kontoret.

Hege Norheim kjenner gjennom sin tidligere embedsstilling de innerste hemmligheter fra Bondeviks regjeringstid.

Carl I. Hagen tok opp spørsmålet, som det første i Stoltenbergs første spørretime i Stortinget. Han etterlyste en utredning av retningslinjer for skillet mellom embedsverk og politiske stillinger som Stortinget vedtok enstemmig å be Regjeringen om sommeren 1997.

Men samtidig passet Hagen på å karakterisere Stoltenbergs utnevnelse av Norheim som en måte å skaffe seg på «umoralsk måte tilgang på opplysninger om tidligere regjeringer».

Bekymret for Stoltenbergs skjønn

Heller ikke Kjell Magne Bondevik klarte å holde seg unna den kontroversielle utnevnelsen av Norheim, selv om hans spørsmål handlet om energipolitikken. - Jeg er virkelig bekymret hvis Stoltenberg ikke ser forskjell på den kvinnen som han utnevnt og de embedsmenn som ble politikere i min regjering. Hvis en ikke ser forskjell på en embedsmann som følger regjeringskonferansen og de som ikke gjør det, er jeg bekymret for det skjønn Stoltenberg har utvist, sa Bondevik.

Jens Stoltenberg forsvarte utnevnelsen av Hege Norheim med at enhver regjering har tilgang på de notater og protokoller som viser interne diskusjoner i regjeringen.

Han viste også til at Bondevik selv utnevnte sentrale embedsmenn som Knut Vollebæk og Åslaug Haga.

OMSTRIDT: Utnevnelsen av Hege Norheim som statssekretær har skapt politiske forviklinger.