Bittert oppgjør med Falken

Igjen må Falken A/S forsvare seg i arbeidsrettet. Nå går den eksansatte Henry Åbakken (39) rettens vei for å få tilbake jobben etter at han ble avskjediget og måtte gå på dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avskjedigelsen kom etter at Åbakken og tre kolleger saksøkte arbeidsgiveren for trakassering på jobben.

- Henry Åbakken er avskjediget fra Falken etter at han som tillitsvalgt for de ansatte på Hamar tok opp problemer med trakassering på arbeidsplassen, sier advokat Bjørn Stordrange.

Dette er ikke første gang Falken saksøkes av sine ansatte. I fjor ble en kvinne fra Sørlandet tilkjent erstatning på en halv million kroner. Retten fant at Falken som arbeidsgiver var ansvarlig for at hun måtte slutte i jobben på grunn av mobbing fra kolleger.

Ble syk

Ifølge Åbakkens vitneutsagn i Oslo byrett i går ble han og flere av hans kolleger i en årrekke trakassert av sin nærmeste overordnede i Falken. Trakasseringen skjedde ifølge Åbakken i form av grov kjeft og høyrøstet utskjelling i andres påhør, baksnakking og urettmessige beskyldninger.

I retten i går kom det fram at flere av de ansatte i Falken på Hamar har sluttet, angivelig på grunn av den samme sjefen. Noen skal ha blitt anbefalt av legen å finne seg en annen jobb. Ifølge Åbakken er mange blitt sykemeldt som resultat av det dårlige arbeidsmiljøet.
Situasjonen skal ha toppet seg i fjor da fire av de ansatte gikk til søksmål mot Falken A/S for trakassering på jobben. I kjølvannet av søksmålet ble også Åbakken sykemeldt.

- Da jeg ble friskmeldt sendte jeg brev til Falken og orienterte dem om når jeg ville være tilbake igjen. Den første dagen på jobb fikk jeg overlevert en skriftlig avskjed og måtte gå på dagen, sier Åbakken.

Han mener selv at han mistet jobben fordi han som tillitsvalgt forsøkte å ta opp problemene som følge av sjefens oppførsel.

Nekter

Ledelsen i Falken på sin side nekter for at Åbakken noen gang har vært tillitsvalgt:

- Vi aksepterer ikke at Åbakken har vært tillitsmann fordi han aldri ble formelt valgt etter de prosedyrer som gjelder for valg av tillitsmenn, sier advokat Henning Asheim, som representerer Falken.
Falken mener saken egentlig dreier seg om en personlig konflikt mellom Åbakken og hans tidligere sjef i Falken, og at Åbakken skapte konflikter og dårlig miljø på arbeidsplassen.