Bittert oppgjør med Helse-Norge

I 1999 ble stortingsrepresentant Berit Brørby (Ap) rammet av hørselssykdommen Ménières sykdom. Først etter tre års kamp med helsevesenet fikk hun hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-politikerens møte med helsevesenet får ingen god karakter.

-  Det var sjokkerende å oppleve det samme svaret gang på gang, at det ikke var noe å gjøre. Verken fastlege, bedriftslege eller spesialisttjeneste kunne gi noe hjelp. Jeg ble eitrande forbanna. Slik skal ikke helsevesenet være, sier Brørby til Dagbladet. Hun ble rammet av øresus, svimmelhet og balanseproblemer i 1999.

-  Forferdelig

-  Det var helt forferdelig. Jeg aksepterte ikke at det ikke var noen hjelp å få, og satte i gang et nitid arbeid for å finne ut om sykdommen. Jeg kom i kontakt med Hørselshemmedes Landsforening, som er en organisasjon for folk med hørselsproblemer. De har en enorm kunnskap om hørselssykdommer. Jeg måtte stå på og gjøre veldig mye selv. Det er sikkert mange som er veldig mye sykere enn jeg var, som ikke orker å slåss, sier Brørby.

Etter tre år kom hun til en øre-spesialist som fant ut hvilken sykdom hun led av. Men han hadde ikke noe hjelp å tilby. Det var representanter for Hørselshemmede Landsforening og gode tips fra finske politikerkolleger i Nordisk Råd, som satte henne på sporet av medisiner som virker.

-  De var tilfeldigvis leger, og kjente til medisiner som har vært brukt med godt hell i Finland og Danmark. Derfor må jeg spørre helseministeren om hva slags erfaringsutvekslinger vi egentlig har mellom de nordiske landene. Er det like dårlig når det gjelder andre sykdommer? spør Brørby.

Hun presiserer at hun ikke står fram for å få fokus på egne erfaringer.

-  Øresusen må jeg leve med, men for øvrig er jeg hundre prosent frisk. Derfor bruker meg selv som eksempel, og tar opp saken for at andre skal få hjelp. Det er 40 000 som har diagnosen Ménière i Norge, men trolig er det langt flere som har sykdommen. Veldig mange går i årevis med plager uten å få en ordentlig diagnose. Det er altfor liten kunnskap hos primærleger og hjelpeapparatet for øvrig. Mange pasienter blir kasteballer i systemet. De opplever et tungrodd byråkrati. Legen må hver gang man trenger ny medisin, søkte til Statens legemiddelverk. En slik papirmølle bør legen slippe å bruke tid på, sier Ap-representanten.

Interpellasjon

I dag spør hun helseminister Ansgar Gabrielsen i en interpellasjon i Stortinget om hva han vil gjøre for å bedre tilbudet til denne pasientgruppen.

-  Jeg vil vite hva som kan gjøres for å få hjelpeapparatet til å fungere bedre, bygge opp kompetanse rundt om i landet slik at pasientene kan møtes med større forståelse og få hjelp tidligere. Mange går syke og sykmeldte lenge, og mange blir uføretrygdet. Det skal ikke være nødvendig, for det finnes medisiner mot Ménière.

SPØR I DAG: - Jeg aksepterte ikke at det ikke var noen hjelp å få, sier Ap-representant Berit Brørby. I dag spør hun helseminister Ansgar Gabrielsen hva han vil gjøre for å hjelpe pasienter som lider av øre- og balansesykdommen Ménières.