Bittert oppgjør mellom Olsen og fetterens far

Faren til Birgitte Tengs fetter gjennomførte en krevende rettsdag mot privat etterforsker Harald Olsen og hans advokat Per Danielsen i Gulating lagmannsrett i går.

AKTIV DAG I RETTEN: Faren til Birgitte Tengs fetter var sin egen advokat og stilte mange skarpe spørsmål til sin motpart i Gulating lagmannsrett i går. Foto: Leif Stang
AKTIV DAG I RETTEN: Faren til Birgitte Tengs fetter var sin egen advokat og stilte mange skarpe spørsmål til sin motpart i Gulating lagmannsrett i går. Foto: Leif StangVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Han ankom retten som saksøkt i en privat straffesak, tok advokatenes plass, svarte på innledningsforedraget til advokat Per Danielsen, svarte selv på spørsmål som saksøkt og eksaminerte motparten Harald Olsen og vitnet og journalist Gunnar Hultgreen.

Den 57 år gamle faren til Birgitte Tengs fetter lar seg fotografere av Dagbladet, men ber om at navnet hans ikke kommer på trykk av hensyn til familien. Han åpnet sin dag i retten med å fortelle at han ikke stod der han hadde tatt plass fordi han hadde lyst, men fordi han var presset til å gjøre det.

- Fattet mistanke - Jeg anser Harald Olsen som insolvent og at han ikke er i stand til å kunne betale mine saksomkostninger om jeg vinner fram også i denne rettsinstansen. Derfor må jeg prosedere saken selv, uten advokat, sa han.

Mannen som har levd midt i den tragiske og mye omtalte kriminalsaken i nesten 14 år var godt forberedt. Han tok for seg flere opplevelser med Harald Olsen der han hadde oppfattet at den private etterforskeren hadde opptrådt klanderverdig.

- Jeg fattet mistanke om at alt ikke var som det skulle. Derfor begynte jeg å gjøre noen undersøkelser. Vi mottok blant annet en stor faktura på 352 000 kroner uten underbilag. Det jeg fant er i min terminologi og som lekmann å oppfatte som bedrageri, men jeg har aldri fastslått at Harald Olsen er en bedrager, sa 57 åringen.

- Ynkelig bedrager Det var hans forklaring for at han i Dagbladet i januar 2007 uttalte at han oppfattet Harald Olsen som en ynkelig bedrager. Han la til at Harald Olsens uttalelse i TV 2 om at han og familien var løgnere, var medvirkende til hans uttalelse i Dagbladet. I Haugaland tingrett ble han blankt frifunnet for denne uttalelsen. Det ble også Dagbladet da søksmålet fra Olsen og Danielsen var til behandling i Oslo tingrett.

- Dette var det maksimale av det mentale jeg kan oppleve. Jeg er fullstendig utmattet etter 14 år med denne saken, og har store problemer med å snakke om Birgitte Tengs-saken, sa fetterens far etter rettsmøtet.

Harald Olsen sa i retten i går at det var takket være hans arbeid i Birgitte Tengs-saken at fetteren ble frifunnet. Han ble betalt av det offentlige fram til dommen, men etter den fortsatte han å jobbe for fetteren med hans oppreisnings-sak mot staten.

- Jeg reagerte egentlig veldig sterkt på oppslaget i Dagbladet i januar 2007. Det var noe jeg aldri tidligere hadde opplevd, sa han.

DREPT: 17 år gamle Birgitte Tengs ble drept natt til lørdag 6. mai 1995. Foto: Privat.
DREPT: 17 år gamle Birgitte Tengs ble drept natt til lørdag 6. mai 1995. Foto: Privat. Vis mer

Olsen fortalte at han har vært syk i tre år etter oppslaget i Dagbladet.

Dødsfall - Jeg har hatt 48 besvimelser, de fleste dødsfall, men har overlevd. Legene sier at jeg har hatt hjerneslag og en spesielle sykdom som mange dør av. Nå er jeg likevel tilbake og er bedre enn på lenge. Jeg husker dårlig, men også det begynner å komme seg, forklarte han.

Advokat Per Danielsen spurte vitnet og Dagbladets journalist Gunnar Hultgreen om ikke det var han som var skyld i at fetterens far måtte svare for seg i en privat straffesak. Hultgreen svarte på denne måten:

- Det er du, Danielsen, som er skyld i at fetterens far må oppleve dette. Jeg har ingen problemer med at du saksøker meg og Dagbladet. Det lever vi godt med, men at du kan være så sjofel og ynkelig at du saksøker et menneske som har vært utsatt for alt det dramatiske som han her, det synes jeg er sterkt beklagelig. Denne rettsaken burde ikke ha funnet sted, sa Hultgreen.

KREVER OPPREISNING: Privat etterforsker Harald Olsen og advokat Per Danielsen krever en oppreisning oppad begrenset til 500 000 kroner. Foto: Leif Stang
KREVER OPPREISNING: Privat etterforsker Harald Olsen og advokat Per Danielsen krever en oppreisning oppad begrenset til 500 000 kroner. Foto: Leif Stang Vis mer