Influensavaksine 2020 - alt du trenger å vite

Bivirkninger, pris og graviditet

Årets influensavaksine er snart tilgjengelig.

INFLUENSAVAKSINE 2020: Influensasesongen er rett rundt hjørnet, og det samme er influensavaksinen. FHI er forberedt på økt etterspørsel i år. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
INFLUENSAVAKSINE 2020: Influensasesongen er rett rundt hjørnet, og det samme er influensavaksinen. FHI er forberedt på økt etterspørsel i år. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer
Publisert

Folkehelseinstituttet (FHI) har bestilt flere influensavaksiner enn noen gang. Over en million doser er på vei til Norge. Fra og med neste måned er de forventet å være her.

Influensavaksine og corona

Coronapandemien endrer ikke anbefalingene for influensavaksinasjon. Det er de samme målgruppene som bør ta vaksine før vinterens influensautbrudd som det har vært tidligere sesonger, ifølge FHI.

- For best mulig effekt og for å være dekket over den største delen av influensaperioden, bør de som skal ta vaksinen gjøre det i løpet av oktober og november, sier Kjersti Margrethe Rydland, seniorådgiver hos FHI.

Hvert år dør rundt 900 mennesker i Norge av influensa. Til sammenligning har det dødd 264 mennesker av coronaviruset i år.

Ny type vaksine

I år kommer det tre ulike typer, hvorav den ene, kalt Fluad, er spesielt tilpasset de eldste og mest sårbare, nettopp fordi vi har coronapandemi parallelt med sesonginfluensaen.

- Denne kommer mellom november og desember, og er laget spesielt med tanke på de eldre for å beskytte dem litt ekstra nå, sier Rydland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer