Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjarne Håkon Hanssen nekter å beklage

Illsint Gerd-Liv Valla krever at regjeringen må beklage håndteringen av den nye sykelønnsordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er ikke vår oppgave å stagge Valla, sier Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.

Ifølge sentrale kilder i regjeringen har han helt siden budsjettkonferansen på Torbjørnrud i mars planlagt hvordan arbeidsgiverne skulle betale en større del av regningen for det økte sykefraværet.

Og regjeringen har bevisst holdt tett overfor LO og NHO om arbeidet med konkrete modeller som startet 4. juli. Like fullt hevder Jens Stoltenberg og Bjarne Håkon Hanssen at de helt siden i vår har gitt Valla og NHO klare nok signaler på at noe var i gjære.

Det avviser Gerd-Liv Valla som i går troppet opp på Jens Stoltenbergs kontor med krav om at regjeringen må beklage håndteringen av den nye sykelønnsordningen. Det fikk hun ikke. Dermed fortsetter krigen.

For ifølge Valla lovet Stoltenberg og Hanssen å gå ut med en pressemelding der de beklaget en klønete prosess. Den kom ikke i går kveld. -  Nei, Valla får ingen beklagelse. Vi har hatt et møte med LO-lederen i dag hvor jeg ga uttrykk for at vi har kommunisert forbi hverandre. Det er synd, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.

-  Løgn

Vallas viktigste krav var at Hanssen skulle trekke tilbake påstanden om at LO ikke har levert forslag til tiltak for å få ned sykefraværet.

-  Når Bjarne Håkon Hanssen sier at han ikke har fått forslag fra oss, er det direkte løgn, eller så er det dårlig styring av departementet. Etter møtet 4. juli spurte arbeidstakerorganisasjonene om det var noen spesiell frist for innlevering.

SINT: Valla vil ikke tro at statsminster Jens Stoltenberg har sagt at LO ble orientert om sykelønnsmodellen 4. juli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SINT: Valla vil ikke tro at statsminster Jens Stoltenberg har sagt at LO ble orientert om sykelønnsmodellen 4. juli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Svaret i departementet var at bare det kom før møtet, var det greit. Og forslagene ble innlevert før møtet. Vi har dokumentasjon for at det er gjort, og den dokumentasjonen fikk Jens og Bjarne Håkon Hanssen i går ettermiddag, sier Valla til Dagbladet.

Bjarne Håkon Hanssen kommer Valla i møte på ett punkt: -  Det stemmer at LO sendte over forslag før møtet denne uka, men vi mente vår beskjed var at disse måtte komme tidsnok til at vi fikk vurdere dem før møtet som skulle starte klokka 13.30. Klokka 13.08 mottok vi e-posten fra LO. Men svakheten er at vi ikke satte en tidsfrist overfor partene, sier Hanssen til Dagbladet.

Raser

Det er 4. juli-møtet mellom partene som utgjør mye av stridens kjerne. Seinest i går ettermiddag, på spørsmål fra Dagbladet om hvorfor regjeringen ikke gikk i dialog med partene i arbeidslivet tidligere, gjentok Stoltenberg overfor Dagbladet:

-  Det var et møte i juli der vi varslet at det var nødvendig med nye tiltak. Det er det jeg har å si om det. Punktum.

Svaret fra statsministeren gjør Valla rasende:

-  Det går ikke an! Dette har ikke vært snakket mye om denne saken, den har vært nevnt i noen forbifarter. Flere regjeringer har luftet slike tiltak, og til alle slike «luftinger» har jeg sagt det samme hver gang: Dette må dere ikke finne på, fordi vi tror det vil føre til mer utstøting i arbeidslivet, og spesielt fordi det vil være avtalebrudd, sier Valla.

Sovet i timen

image: Bjarne Håkon Hanssen nekter å beklage

Sentrale regjeringskilder mener Valla har seg selv å takke for at regjeringen nå dikterer den videre planen for å endre sykelønnsordningen. Som Dagbladet skrev i går, har Jens Stoltenberg og resten av regjeringen bevisst overkjørt LO-lederen.

Regjeringen hadde gitt opp å forhandle seg fram til en ny avtale med LO og NHO. -  Hun har sovet i timen og ikke fulgt med på de signalene som ble gitt. Vi har gjentatte ganger uttrykt bekymring for utviklingen i sykefraværet og gjort det klart at noe måtte gjøres, sier en kilde som har fulgt prosessen i regjeringen.

Men den samme kilden medgir at regjeringen og statsråd Hanssen bevisst har holdt tett om arbeidet med den nå vedtatte planen, fordi de regnet med bråk uansett.

Flere samtaler

-  Jeg står ikke inne for den beskrivelsen, sier Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet. Likevel påpeker han:

-  I tillegg til dialogen mellom regjeringen og partene har statsministeren utover våren hatt flere samtaler med Valla om sykefraværet og avtalen om et Inkluderende Arbeidsliv.

-  Hvorfor har dere da ikke klart å lage en prosess som stagget Vallas raseri?

-  Det er ikke vår oppgave å stagge Valla. Vi må innse at et samarbeid ikke bestandig betyr at man er enige, sier Hanssen.

Valla kjenner seg ikke igjen i regjeringskildens beskrivelse .

-  Hvis Jens sier at jeg har sovet i timen, da skal jeg stå og høre på. Jeg har sovet like lite under denne regjeringen som jeg har sovet under tidligere regjeringer. Nei, å skyve ansvaret over på LO, det kommer de seg ikke unna med, smeller Valla tilbake.

Les også De sykes pris