Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjarne Håkon Hanssen presset sykehus hvor venn var innlagt

Da SV-toppen Inge Ryan uttrykte misnøye med sider ved oppholdet ved Ullevål universitetssykehus, tok vennen, helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), affære.

NEKTER FOR Å HA UTØVET PRESS: Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen sier det ikke var hans mening å utøve press, da han ringte Ullevål universitetssykehus for å ta opp vennen Inge Ryans behandling. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
NEKTER FOR Å HA UTØVET PRESS: Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen sier det ikke var hans mening å utøve press, da han ringte Ullevål universitetssykehus for å ta opp vennen Inge Ryans behandling. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Han ringte både direktør ved Ullevål universitetssykehus Tove Strand, konstituert administrerende direktør for Oslo Universitetssykehus, Jan Eirik Thoresen, og toppsjefen for Helse Sør Øst, Bente Mikkelsen.

Etter det Dagbladet kjenner til, har hendelsen på Ullevål sist helg vakt sterke reaksjoner etter hvert som historien har spredd seg i sykehusmiljøet.

— Sviktende dømmekraft
Sentrale kilder ved sykehuset sier at helseministerens henvendelser ikke kan tolkes på en annen måte enn som et press.
Det blir også reist spørsmål om sviktende dømmekraft hos sentrale politikere, ikke minst hos helseministeren, i ei tid der Sykehus-Norge blir pålagt innsparinger som rammer langt svakere grupper enn landets folkevalgte.

— Jeg ville forsikre meg at Inge fikk god behandling, sier Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.

Statsråden avviser at han ba om særbehandling for sin mangeårige venn, SVs parlamentariske leder Inge Ryan.

Hovedtillitsvalgt for overlegene på Ullevål, Åsmund Bredeli, bekrefter at han kjenner til saken.

— Det er mitt klare inntrykk at direktør og sykehus har en helt entydig linje på at alle pasienter skal behandles likt uavhengig av status i samfunnet. Dersom Bjarne Håkon Hanssen ringte som helseminister for å ivareta interessene til en personlig venn, er dette kritikkverdig og egnet til å skape ulikhet. Ikke minst tatt i betraktning at det er storting og regjering som bevilger
pengene og som strammer inn pengesekken.

Bredeli sier han ikke kan uttale seg om detaljene i saken av hensyn til taushetsplikten, men uttaler seg på generelt grunnlag.

— Jeg forutsetter at de bevilgende myndigheter ikke tar seg til rette i systemet på bekostning av folk flest.

HANSEN-KOMPIS: Inge Ryan ble syk, og Bjarne Håkon Hanssen kontaktet flere helsetopper for å forsikre seg om at han fikk god behandling på sykehuset. Foto: Berit Roald / SCANPIX
HANSEN-KOMPIS: Inge Ryan ble syk, og Bjarne Håkon Hanssen kontaktet flere helsetopper for å forsikre seg om at han fikk god behandling på sykehuset. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Det var for ei uke siden at Inge Ryan ble innlagt på Ullevål universitetssykehus med lungebetennelse og over 40 i feber. Det var kona, KrF-representant Bjørg Tørresdal, som tok affære fordi mannen hadde hanglet lenge og fordi feberen var så høy.

— Stortingets bedriftslege var borte torsdag og fredag, og jeg har ikke fastlege. Derfor ringte Bjørg til Rikshospitalet, sier Ryan til Dagbladet.

En avdelingslege ved Rikshospitalet skaffet plass på Ullevål, der Ryan ble innlagt omgående. Ryan sier til Dagbladet at han var fornøyd med noe og misfornøyd med noe ved oppholdet på sykehuset.

— På Ullevål var det ting som var bra, og ting som var mindre bra. Men dette har med min helse å gjøre, og er ikke av offentlig interesse. Det har med mitt forhold til lege og sykepleier der å gjøre, sier Ryan.

— Snakket du med Bjarne Håkon Hanssen om det?

— Jeg snakket med mange i den forbindelse, men jeg vil ikke snakke om mitt sykehusopphold, det er privat, sier Ryan.

Etter et par dagers opphold ble han utskrevet, men han går fortsatt på penicillin.

— Jeg reagerte på at Ryan var på Ullevål sykehus, for stortingsrepresentanter skal innlegges på Rikshospitalet. Derfor ringte jeg Tove Strand for å forsikre meg at han fikk god behandling, sier Hanssen til Dagbladet.

FIKK TELEFON: Direktør Tove Strand ved Ullevål universitetssykehus var blant helsetoppene som ble oppringt av Bjarne Håkon Hanssen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
FIKK TELEFON: Direktør Tove Strand ved Ullevål universitetssykehus var blant helsetoppene som ble oppringt av Bjarne Håkon Hanssen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer

— Ville forsikre meg
Hanssen sier at han og Inge Ryan, som også er fra Nord-Trøndelag, er gode venner som har kjent hverandre i mange år.

— Jeg prøvde å få tak i Inge, og så viser det seg at han er på Ullevål sykehus og er veldig syk. Jeg syntes det var merkelig at han var på Ullevål, og ikke på Rikshospitalet hvor stortingsrepresentanter skal henvises. Så jeg tok kontakt med direktør
Tove Strand. Jeg ville undersøke hvorfor han var der, om det var noen endringer i systemet, og forsikre meg om at pasienten hadde et godt tilbud, sier Hanssen.
 
Tove Strand kunne ikke svare på hvorfor Ryan var på Ullevål, derfor ringte Hanssen til administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen. Hun henviste i sin tur til konstituert administrerende direktør for Oslo Universitetssykehus, Jan Eirik Thoresen.

— Prøvde du å sikre Ryan særbehandling?
— Nei, på ingen måte. Ingen skal ha særbehandling. Det er sykehuset som bestemmer hva slags medisinsk behandling pasientene skal få. Jeg er helseminister i Norge, men har ikke styring på det medisinske tilbudet. Men det hender jeg ringer systemet etter kontakt med pasienter for å forsikre at de får best mulig behandling, og at ting er i orden. Det er ikke uvanlig.

Ringte som helseminister
— Ringte du som venn eller helseminister?
— Jeg ringte jo som helseminister med ansvar for Helse-Norge. Her forsto jeg ikke hvorfor Inge var på Ullevål. Men man er jo begge deler.

— Men han var jo på sykehus, henvist fra Rikshospitalet. Var det grunn til å tro at han ikke fikk god behandling på Ullevål?
— Jeg kjente ikke forhistorien for at han var på Ullevål, men når jeg snakker med pasienter vil jeg forsikre meg om at de får best mulig behandling, sier Hanssen.

— Når en helseminister ringer et sykehus for å forsikre seg om at en pasient skal få god behandling, kan vel det oppleves som et press?
— Det har i så fall ikke vært formålet. Jeg har full tillit til at legene avgjør hva som er det beste opplegget for pasienten. Jeg synes at jeg som ansvarlig for hele systemet må kunne ta kontakt, sier Hanssen.

Han vil ikke kommentere hva Ryan var misfornøyd med, eller om noe ble endret etter hans inngripen.

KUNNE IKKE HJELPE: Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, kunne ikke bistå helseministeren.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
KUNNE IKKE HJELPE: Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, kunne ikke bistå helseministeren. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling