Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bjarne Håkon sender meg ut i uføretrygd

Vi har anmeldt helseministeren for brudd på pasientrettighetsloven, sier MS-forbundet.

MS-SYK: Bjørn Anders Foss Iversen harMS og mener han ikke får medisinene han har krav på. Her er han sammen med datteren Maiken Emilie Hesland (5). MS Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
MS-SYK: Bjørn Anders Foss Iversen harMS og mener han ikke får medisinene han har krav på. Her er han sammen med datteren Maiken Emilie Hesland (5). MS Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Årsaken til at vi anmelder Bjarne Håkon Hanssen er at mange alvorlig syke MS-pasienter som trenger den nye medisinen Tysabri, ikke får den. Det er helseministeren som har ansvaret, sier styreleder Svein Grindstad til dagbladet.no.

I 2006 ble det tatt i bruk en ny medisin for å bremse den nevrologiske sykdommen MS. Den koster 225.000 kroner årlig.

Det er dobbelt så mye som de fire andre medisinene som i dag brukes mot MS.

Men ifølge MS-forbundet er det også dokumentert dobbelt så god effekt hos dem som bruker Tysabri.

- Brudd på loven
Forbundet melder Hanssen for brudd på pasientrettighetsloven til Riksrevisjonen, organet som skal kontrollere at regjeringen følger lover vedtatt av Stortinget.

Loven sier at pasienter har rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten.

Borte fra jobben
- Jeg skjønner ikke at Bjarne Håkon Hanssen er dum nok til å nekte meg denne medisinen. Da jeg gikk på medisin var jeg aldri borte fra jobben. Nå har jeg det som kalles aktiv sykemelding, og har ikke vært en full dag på jobb siden mars, sier Bjørn Anders Foss Iversen (39).
Iversen har hatt MS i 11 år. Han har fått medisin som har bremset sykdommen, men i desember i fjor oppsto komplikasjoner.

- Etter at jeg hadde tatt medisinen Feron med sprøyte, fikk jeg voldsomme bivirkninger. Jeg vet ikke hvorfor jeg pluselig fikk det, for den hadde hatt god effekt på meg tidligere. Men nå begynte jeg å fryse og riste så voldsomt at jeg ikke fikk sove om natta, sier Iversen til dagbladet.no.

Han fikk likevel avslag fra sykehuset om å begynne med Tysabri.

-  Jeg blir stadig dårligere, og får jeg ikke medisinen kommer jeg til å være ufør innen et år. Det koster staten langt mer enn å gi meg medisin, sier Iversen, som i dag jobber i MS-forbundet når han er i form til det.

- Oppfyller kriteriene
- Vi er kontakt med MS-syke hele tida som oppfyller kriteriene om å få denne medisinen. Bjørn Iversen er en av dem. Vi har også vært i kontakt med nevrologer, som sier at de føler seg skvist mellom kravet om å holde budsjettet, og å gjøre gode medisinske vurderinger, sier Olav Førde, informasjonsleder i MS-forbundet.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har flere ganger sagt at økonomi ikke skal avgjøre om pasienter får medisinen.
Senest i et innslag i Dagsrevyen i sommer, sa han at «de har mine ord på at de pasientene som trenger medisinen, skal få den.»

Når dagbladet.no tar kontakt med helsedepartementet i dag, blir vi henvist til statssekretær Ellen Pedersen.

- MS-forbundet forteller at de er i kontakt med nevrologer som sier at de blir skvist av trange budsjetter, noe som går utover MS-pasienter. Synes Bjarne Håkon Hanssen at det skal være sånn?

- Nei, og det er derfor han sier at det ikke er pengene det står på. Men vi har strenge kriterier for hvem som skal få ulike typer medisiner. Det bør vi være glade for, fordi uforutsette bivirkninger kan oppstå med nye medisiner, sier Pedersen.

- Men MS-forbundet snakker om pasienter som de mener er innenfor disse kriteriene. Har ikke Hanssen et overordnet ansvar?
- Ja, det har han. Men vi har laget retningslinjer, og vi kan ikke detaljstyre de enkelte helseforetakene.

Pedersen mener «bremseklossen» ikke ligger hos helseministeren.

- Så hvor ligger «bremseklossen»?
- Det kan vi ikke vite på nåværende tidspunkt. Men når saken nå er meldt til Riksrevisjonen vil de komme med en tilbakemelding, som regjeringen må se på, sier Pedersen.

Har iverksatt tiltak
Hun sier at regjeringen allerede har satt inn et tiltak som går ut på at de enkelte helseforetakene skal rapportere hvem som får Tysabri.

- I 2008 brukte vi 30 millioner på Tysabri. Ifølge prognosene vil vi bruke 60 millioner i løpet av 2009. Så langt flere vil få medisinen i år, sier Pedersen.

Ifølge MS-forbundet er Norge sammen med Danmark blant få land som praktiserer de mest restriktive reglene for bruk av Tysabri. Det er omtrent like mange med MS i Danmark, som det er her.

Likevel er det om lag 280 nordmenn som får Tysabri, mens det er over 600 som får den i Danmark.

- Hvorfor får så mange flere dansker Tysabri, når like mange har sykdommen der?

- Jeg vet ikke nøyaktig hvordan det er i Danmark. Det må fagavdelingen vår svare på i morgen, sier Pedersen.

- Min helse han kødder med
Bjørn Anders Foss Iversen er imidlertid lei av å vente.

- Livskvaliteten min er ikke akkurat noe å rope hurra for. Jeg er inne i en dårlig periode med sykdommen nå. Det går utover balansen, synet, konsentrasjonen. Jeg føler meg totalt utmattet, samtidig som jeg bare skulle ønske jeg kunne jobbe og være med på sprell sammen med de fire barna mine. Og så driver Bjarne Håkon Hanssen og kødder med helsa mi, sier Iversen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media