<strong>FÅR PEPPER:</strong> Helseminister Bjarne Håkon Hanssen gir seg som stortingsrepresentant etter valget, men vil gjerne fortsette i statsrådstolen. Det vil ikke Høyre at han gjør.
Foto Ned Alley / SCANPIX
FÅR PEPPER: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen gir seg som stortingsrepresentant etter valget, men vil gjerne fortsette i statsrådstolen. Det vil ikke Høyre at han gjør. Foto Ned Alley / SCANPIX Vis mer

- Bjarne Håkon tjener på lange helsekøer

Høyre krever at offentlige og private sykehus likestilles. - De røgrønne skaper klasseskiller innen helse, sier Michael Tetzschner (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er «lønnsomt» for staten, men ikke samfunnet,  å sette folk i kø fremfor å løfte folk ut av sykehuskøen og la dem få behandling ved private sykehus på statens regning, sier Michael Tetzschner, stortingskandidat og leder av Oslo Høyre.

Han reagerer på at 250 000 mennesker i dag venter i helsekø og setter det i sammenheng med at private helseforsikringer har økt kraftig de siste årene.

Ledig kapasitet
Tetzschner mener sosialdemokratiet har skapt et klasseskille hvor det er de som har råd til det som kan betale dobbelt for den behandlingen de trenger - først over skatteseddelen, deretter direkte til et privat sykehus.

- Bjarne Håkon tjener jo på lange helsekøer fordi folk da velger et privat alternativ som staten ikke sitter igjen med regninga på, sier Tetzschner.

- Dersom Bjarne Håkon Hanssen vil, kan han løfte tusener av syke mennesker ut av sykehuskøen i morgen. Slik det er nå, er det kun de som har råd til det selv eller de som har en «snill» arbeidsgiver som får behandling ved private sykehus. Mens det står over en kvart million i kø utenfor de statlig drevne sykehusene, melder de private sykehusene at de har ledig kapasitet, sier Tetzschner.

Ber om like premisser
Høyre vil det skal være mulig for alle å velge hvor de vil behandles - så lenge skatten er betalt er «regningen» betalt.

- Hvorfor kan vi ikke bruke de samme pengene vi allerede har betalt inn i skatt til å få behandling ved et privat sykehus?  Det har da ingenting å si om legen og sykepleieren er ansatt et annet sted enn i staten, så lenge pasienten blir behandliet. Det vil jo ikke koste hverken mer eller mindre for pasienten, sier Tetzschner.

Høyre vil utfordre de statlige sykehusene ved å la de private kjempe på lik grunn.

- Staten burde heller være leverandørnøytral og øke innsatsen for å sikre kvaliteten på alle sykehus, inkludert sine egne. La de private få utfordringsrett på basis av de samme kalkyler det offentlige baserer seg på, og la dem konkurrere på pris og der god kvalitet er et premiss, sier Tetzschner.

- Private er ikke løsningen
SV mener Høyre bløffer om sykehuskøe og løsninger.

- Private sykehus vil i stor grad måtte hente ut sykepleiere og leger fra det offentlige for å øke sin kapasitet. Så selv med flere private sykehus vil den samlede sykehuskapasiteten i Norge neppe øke, sier nesleder i SV Audun Lysbakken.

<strong>SPILLER BALLEN TIL HELSE_HANSSEN:</strong> Michael Tetzschner (H). Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet
SPILLER BALLEN TIL HELSE_HANSSEN: Michael Tetzschner (H). Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet Vis mer

- Antall sykepleiere og leger er et resultat av hvor mange som utdannes og jobber i Norge, ikke hvor mange sykehus som finnes. Køene vil derfor isolert sett ikke gå mer ned med private sykehus, sier han.

Vil følge Skottland
SV vil avvikle helseforetakene og fjerne stykkprisfinansieringa. Dette mener partiet vil føre til at sykehusene holder budsjettene og har mindre byråkrati, lavere sykefravær og kortere ventetider og viser til politikk gjennomført i Skottland.

De borgerlige partiene mener at helsekøene gikk ned da de satt i regjering fordi de åpnet for flere private tilbydere

- Dette er ikke riktig. Ifølge Helsedirektoratet ble gjennomsnittlig ventetid for ventende redusert fra 240 til 120 dager fra 2000 til 2003. Det er riktig at ventetiden gikk ned, men i følge Helsedirektoratet er en viktig grunn til dette at listene ble grundig gjennomgått da staten overtok ansvaret for sykehusene, og en mengde ikke-reelle ventende ble fjernet fra listene, sier Lysbakken.

<strong>MENER HØYRE BLØFFER OM KØ:</strong> Nestleder Audun Lysbakken under landsstyremøte i Sosialistisk Venstreparti.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
MENER HØYRE BLØFFER OM KØ: Nestleder Audun Lysbakken under landsstyremøte i Sosialistisk Venstreparti. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

FØLG VALGET PÅ DB.NO:

På Db.no følger vi debatten, skriver om de heteste temaene og vurderer politikerne.

Du kan i flere saker bidra ved å gi din støtte i duellene mellom de rødgrønne og opposisjonen eller stemme på de enkelte partiene i andre avstemninger.

Er du i tvil om hva du skal stemme ved valget? Ta vår valgtest.

I kommentarfeltet under vil vi høre hva du mener om de politiske sakene.

Send oss gjerne en epost til 2400@db.no om hvilke temaer du mener politikerne unngår å svare på eller dersom det kommer fram ting du mener vi bør sjekke nærmere. Merk eposten «Valg09»

Du kan også delta i Dagblad-redaksjonens karikaturkonkurranse der dere kan sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer.

Hver uke får vinneren en signert karikatur av Finn Graff. Send bildet som vedlegg til 2400@db.no, merk eposten med «karikatur 09».

Du leser alle de siste valgnyhetene på db.no/valg09.

God debatt og godt valg!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer