FREMMER SYMBOLSAK I NORGE: Bjarte Baasland (t.v.), med sin advokat John Christian Elden Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
FREMMER SYMBOLSAK I NORGE: Bjarte Baasland (t.v.), med sin advokat John Christian Elden Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Bjarte Baasland får fremme sak mot Centrebet

Det har Høyesterett bestemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Høyesterett har bestemt at bedrageridømte Bjarte Baasland får fremmet saken sin mot spillselskapet Centrebet for Oslo tingrett.

Baasland mener spillselskapet må stå ansvarlig for at han gamblet bort over 60 millioner kroner på nettspill.

- Vi er veldig glade. Dette har veldig stor betydning for Baasland og særlig for hans kreditorer, sier Baaslands forsvarer, advokat Hege Birkeland Ersdal til NTB.

- Han ser nå muligheten for å få kompensert tap som er påført kreditorene, sier hun.

Saken er tidligere nektet fremmet av både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. Begrunnelsen var at saken ikke hadde tilstrekkelig tilknytning til Norge.

Høyesterett var uenig i avgjørelsen. I et rettsmøte onsdag besluttet Høyesterett at Baasland får fremmet saken sin for Oslo tingrett. Men begrunnelsen for kjennelsen er ikke kjent.

Spilte i norske kroner I anken ble det lagt vekt på at Baasland hadde norsk kundeprofil, spilte i norske kroner og at det var norske kundebehandlere som overførte pengene i norsk valuta. Selskapet har aktiv markedsføring mot Norge, heter det.

Centrebet, som har hovedkontor i Australia, har hele tiden ment at saken bør avvises. Hvis saken likevel skulle havne i rettsvesenet, burde en eventuell rettssak holdes i Australia, mente selskapet.

Selskapet har videre påpekt at Baasland pådro seg milliontapet mens han var bosatt i Tyskland og Tsjekkia og at det derfor ble feil at en rettssak skulle gå i Norge.

I juni i år besluttet Høyesteretts ankeutvalg at spørsmålet skulle prøves for Høyesterett. De fant at saken hadde tilstrekkelig tilknytning til Norge, og at norske domstoler derfor har kompetanse til å behandle den.

- Burde grepet inn Advokat Ersdal sier det er for tidlig å si noe om hva de vil kreve når saken kommer for retten.

- Vi mener at Centrebet har opptrådt på en måte som er erstatningsbetinget. De har unnlatt å gripe inn, selv når de måtte ha forstått at han var en problemspiller som hadde enorme tap. Men det gjelder også aktiv opptreden, hvor de har henvendt seg til ham, særlig i perioder han var mindre aktiv, for å få ham i gang igjen, sier hun.

NTB lyktes ikke å komme i kontakt med Centrebets advokat, John S. Gulbrandsen, onsdag kveld.

Bjarte Baasland ble i straffesaken i Borgarting lagmannsrett 2. september dømt til tre år og tre måneders fengsel for grovt bedrageri - ni måneder mindre enn dommen han fikk i Oslo tingrett.

Han mener lagmannsretten burde tatt hensyn til diagnosen hans, velokardiofacialt syndrom, og dømt ham mildere. Dommen er anket til Høyesterett, men det er ennå uvisst om Høyesterett vil behandle saken.

(NTB)