<strong>BARE RUINER:</strong> Historikeren Bjarte Bruland fotografert i Auschwitz-Birkenau ved restene av grunnmuren til «Det hvite hus» - som i begynnelsen ble brukt som gasskammer. &nbsp;De norske kvinnene fra deportasjonen den 26. november ble med sikkerhet drept her. Foto: Asbjørn Svarstad
BARE RUINER: Historikeren Bjarte Bruland fotografert i Auschwitz-Birkenau ved restene av grunnmuren til «Det hvite hus» - som i begynnelsen ble brukt som gasskammer.  De norske kvinnene fra deportasjonen den 26. november ble med sikkerhet drept her. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer

773 norske jøder deportert:

Bjarte har identifisert ytterligere 39 norske jøder som ble sendt til Auschwitz

Bare 47 prosent av de norske jødene unngikk nazistenes gasskamre, konstaterer historiker i ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Bjarte Bruland har gjennom 20 år gransket arkiver i Sverige, Tyskland, Israel, Polen, USA og Slovakia for å lete etter svar på små og store ubesvarte spørsmål omkring arrestasjonene og deportasjonene av jødene i i landet.

I boka «Holocaust i Norge» – som kommer i handelen om få dager – konstaterer Bruland at fire store transporter med totalt 734 norske og statsløse jøder ble brakt med skipene Gotenland, Donau og Monte Rosa til tysk havn og tog videre til Auschwitz. – Av disse overlevde bare 17 menn – eller 2,3 prosent, slår Bruland fast.

Du kan nå betale med

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

LES LENGRE - BETAL MINDRE

1 ÅR

795 kr

(Fornyes til 795,-/år)

  • Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer