773 norske jøder deportert:

Bjarte har identifisert ytterligere 39 norske jøder som ble sendt til Auschwitz

Bare 47 prosent av de norske jødene unngikk nazistenes gasskamre, konstaterer historiker i ny bok.

BARE RUINER: Historikeren Bjarte Bruland fotografert i Auschwitz-Birkenau ved restene av grunnmuren til «Det hvite hus» - som i begynnelsen ble brukt som gasskammer.  De norske kvinnene fra deportasjonen den 26. november ble med sikkerhet drept her. Foto: Asbjørn Svarstad
BARE RUINER: Historikeren Bjarte Bruland fotografert i Auschwitz-Birkenau ved restene av grunnmuren til «Det hvite hus» - som i begynnelsen ble brukt som gasskammer.  De norske kvinnene fra deportasjonen den 26. november ble med sikkerhet drept her. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Bjarte Bruland har gjennom 20 år gransket arkiver i Sverige, Tyskland, Israel, Polen, USA og Slovakia for å lete etter svar på små og store ubesvarte spørsmål omkring arrestasjonene og deportasjonene av jødene i i landet.

I boka «Holocaust i Norge» – som kommer i handelen om få dager – konstaterer Bruland at fire store transporter med totalt 734 norske og statsløse jøder ble brakt med skipene Gotenland, Donau og Monte Rosa til tysk havn og tog videre til Auschwitz. – Av disse overlevde bare 17 menn – eller 2,3 prosent, slår Bruland fast.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer