Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjarte nektes å bli soldat

Han fikk toppscore på sesjon og er aktiv idrettsmann. Men uansett hvor mye Bjarte Andreas Bjerkøy (20) trygler, får han ikke avtjene førstegangstjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/HORTEN (Dagbladet): Han er ikke alene: -  Vi får urovekkende mange tilbakemeldinger fra topp motivert og tjenestedyktig ungdom som ikke blir innkalt til førstegangstjeneste etter sesjon, sier Petter A. Moe. leder av Offisersforbundet.

-  Ville ta befalsutdanning

-  Mens ryggplagede Sigbjørn Eskeland går til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for å slippe førstegangstjenesten, sliter topp motiverte Bjarte Andreas Bjerkøy med å få avtjene den samme tjeneste.

Det er snart halvannet år siden Sigbjørn var på sesjon. Han ble fortalt at han kunne begynne tjenesten i fjor høst, og søkte derfor ingen annen utdanning. Planen var å ta befalsutdanning og gjøre karriere i Forsvaret.

-  Ikke hørt noe

-  Siden har jeg ikke hørt noe fra Forsvaret. Jeg har ringt Vernepliktsverket fem-seks ganger siden i høst. Men jeg får bare til svar at de venter på at jeg skal bli innrullert et sted, sier Bjerkøy, som ønsker å satse på forsvarsutdanning og marinen blant annet fordi familien har tradisjoner i å jobbe til sjøs.

-  Nå begynner jeg å bli frustrert. Det hadde nesten vært bedre om Forsvaret hadde sagt med en gang at «sorry, du kommer ikke inn».-  Jeg har begynt å søke jobber, og vurderer nå politi- eller lærerskolen, sier Bjerkøy.

TOPP MOTIVERT: Bjarte Andreas Bjerkøy vil ta utdanning og karriere i Forsvaret, men slipper ikke til. Foto: Pål Terje Støtvig
TOPP MOTIVERT: Bjarte Andreas Bjerkøy vil ta utdanning og karriere i Forsvaret, men slipper ikke til. Foto: Pål Terje Støtvig Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!