Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bjerke har forsømt lederansvaret uansett

DNB holder pressekonferanse om Luxembourg-skandalen klokka 15.

MØTER PRESSEN: DNBs konsernsjef Rune Bjerke.
MØTER PRESSEN: DNBs konsernsjef Rune Bjerke. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag klokka 15.00 leverer DNB sin redegjørelse til Nærings- og fiskeridepartementet vedrørende avsløringen om at konsernets datterselskap i Luxembourg har hatt en rolle i etablering av selskaper på Seychellene.

Samtidig inviterer DNB til en pressekonferanse der både styreleder Anne Carine Tanum og konsernsjef Rune Bjerke vil være til stede.

DNB ønsker ikke å gi noen kommentarer før etter overleveringen av redegjørelsen, opplyser konsernets informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld til Dagbladet.

- I hvilken grad vil dere i redegjørelsen komme inn på Rune Bjerkes ansvar og eventuelt hans videre stilling i konsernet?

- Vi har en pressekonferanse klokka 15.00, og vil komme med alt av informasjon der, sier Westerveld.

- Ille uansett Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum sier det vil bli spennende om avsløringa vil få konsekvenser for konsernsjefen i DNB.

- Bjerke havner i en situasjon som er ganske vanskelig for en leder; enten så har han visst om dette på sett og vis, og det er veldig ille. Eller så har han ikke visst om dette, og det er også ille, sier Lahlum til Dagbladet.

- Det blir uansett en forsømmelse av lederansvaret, fortsetter Lahlum.

Samme dag som Aftenposten kom med avsløringa, kommenterte Rune Bjerke det i en pressemelding.

«DNBs datterselskap DNB Luxembourg bistod i perioden 2006-2010 omkring 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene», skrev konsernet i en pressemelding.

- Det burde vi ikke ha gjort. Med dagens interne regelverk ville det ikke skjedd, sa konsernsjef i DNB, Rune Bjerke.

- Ledermessig katastrofe DNB skrev også at de, ut fra den informasjonen som foreligger, ikke har brutt lover eller forskrifter i denne saken. Likevel beklaget banken at virksomheten i DNB Luxembourg ikke ble oppdaget og avsluttet tidligere.

Bjerke har siden framholdt, ifølge E24, at verken han eller andre i toppledelsen kjente til praksisen med Luxembourg-kontoret.

Dette er en klassisk klemme for en leder, mener Lahlum.

- Bjerke hevder at han ikke visste om selskapene. Med det sier han indirekte at han ikke har hatt tilstrekkelig oversikt. Det blir en en svaiende redningsplanke og en ledermessig katastrofesituasjon, sier Lahlum.

- Personlige konsekvenser Professor ved Institutt for ledelse og organisasjon Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk uttalte forrige uke at han mener noen av topplederne i DNB må gå som følge av avsløringene.

- Her er det helt naturlig at det blir hoderulling i toppetasjen i DNB. Det er en veldig viktig symbolhandling, i dag eller i løpet av uka, at Rune Bjerke trekker seg som konsernsjef i DNB for da skjønner resten av de ansatte i banken at nå er det alvor, sier Gottschalk til P4.

KREVER SVAR: Næringsminster Monica Mæland.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KREVER SVAR: Næringsminster Monica Mæland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Gottschalk mener Bjerke som toppleder har et spesielt ansvar for at det har skjedd noe professoren betegnet som «svært uetisk» og «uakseptabelt».

- En så stor bedrift endrer ikke praksis som følge av retningslinjer. Det må føre til personlige konsekvenser der noen holdes ansvarlig. Det nytter ikke å dytte andre foran seg.

Redegjorde i 2014 I 2014 fikk nærings- og fiskeridepartementet en redegjørelse av DNB om deres datterselskap i Luxembourg. Det opplyste departementet selv nå rett før helga.

I redegjørelsen forklarte banken blant annet hvorfor den har virksomhet i Luxembourg, og ga blant annet uttrykk for at DNB Luxembourg ikke hjelper kundene med å unndra skatt.

DNB har innrømmet at de ikke ga riktig informasjon da næringsminister Monica Mæland i 2014 spurte hvorvidt DNB hadde befatning med skatteparadiser.

- Forventer fakta Næringsminister Monica Mæland (H) varslet i et intervju med Dagsavisen at hun ønsker svar på hvorfor det forekommer virksomhet som ikke burde skjedd.

- Jeg forventer at styret gjør det de kan for å bringe alle fakta på bordet. At de finner ut hva som har skjedd. Hvem som har gjort hva, hvem som har visst hva, og hvorfor det er slik, sier statsråden til avisa. 

Noen utdypelse av dette har ikke Dagbladet fått fra departementet i dag.

- Vi regner med at det vil være et omfattende materiale som vi selvsagt må sette oss skikkelig inn i, før vi kan kommentere, skriver kommunikasjonssjef Trond Viken i Næringsdepartementet til Dagbladet.

Hele Norges coronakart