TURNES: Helt ubemerket, midt i et hav av pressefolk under mandagens pressekonferanse, sitter konserndirektør Terje Turnes, og lytter til konsernsjef Bjerkes redegjørelse for hva banken har funnet ut om hvem som har visst om DNB Luxemburgs salg av de omstridte ordningene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TURNES: Helt ubemerket, midt i et hav av pressefolk under mandagens pressekonferanse, sitter konserndirektør Terje Turnes, og lytter til konsernsjef Bjerkes redegjørelse for hva banken har funnet ut om hvem som har visst om DNB Luxemburgs salg av de omstridte ordningene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Bjerke holdt tett om egen konserndirektør

- Jeg ville ikke gå inn på navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): DNBs konsernsjef Rune Bjerke holdt mandag en pressekonferanse om bankens rolle i salg av skallselskaper på Seychellene.

Han hold samtidig tett om at konserndirektør Terje Turnes, som sitter i den nåværende konsernledelsen, både satt i styret for DNB Luxemburg i årene Seychellene-avtalene ble inngått, og at Luxemburg-kontoret i 2010 rapporterte gjennom ham.

Helt ubemerket, midt i et hav av pressefolk under mandagens pressekonferanse, sitter Turnes, og lytter til konsernsjef Bjerkes redegjørelse for hva banken har funnet ut om hvem som har visst om DNB Luxemburgs salg av de omstridte ordningene.

Ordninger som har gjort det mulig for kunder av banken å skjule penger via skallselskaper på Seychellene.

Pekte på interne regelbrudd Bjerke sier ingenting om at Turnes både var styremedlem i DNB Luxemburg i årene 2005-2009, at Turnes var styreleder i 2010, og at DNBs Luxemburg i 2010 også rapporterte via Turnes, som i årene 2005-2010 var sjef for DNB i London.

Årene 2006-2008 var de aktive salgsårene for DNB Luxemburg av det senere så omstridte produktet i samarbeid med advokatfirmaet Mossack Fonceca i Panama, mens det siste salget skjedde så sent som i 2010.

Men til tross for Turnes? sentrale rolle i DNB Luxemburg i alle disse årene, nevnte ikke Bjerke ham. Isteden snakket Bjerke på pressekonferansen om brudd på interne regler, og pekte mot en internrevisor i DNB Luxemburg, samt en medarbeider som fikk sparken i 2008.

- Under radaren Etter pressekonferansen spurte Kapital Bjerke igjen om han virkelig holder fast at ingen i konsernledelsen til DNB har visst noe:

- Holder du fast på at konsernledelsen ikke visste, at ingen i konsernledelsen ikke visste?

- Igjen da så har alt det vi har gått gjennom av dokumentasjon knyttet til styret, og konsernledelse, alt av møtereferater, alt av behandling i de organene har ikke..., svarer Bjerke først.

- Men det er ikke det vi snakker om. Det er helt åpenbart at dette ikke er en sak for konsernledelsen, på møtenivå i konsernledelsen. Det jeg spør om er: holder du fast på at ingen i konsernledelsen visste?

- Jeg sa at dette hadde gått under radaren til konsernledelsen. Og så må da medlemmer i konsernledelsen, både tidligere medlemmer og medlemmer i dag svare for om de visste, om de har erindringer i forhold til både advokatkontoret og denne type tilrettelegging. Og ett spørsmål vi kommer til å stille er: Hvem burde visst? Det er et spørsmål jeg har stilt meg selv, og det er et spørsmål mange andre må stille seg, sier Bjerke.

- Det er jo én som åpenbart burde visst da?

- Jeg ville ikke gå inn på navn.

- Du sa jo under pressekonferansen at de som satt i styret visste?

- De som satt i styret burde ha visst, gjennom presentasjoner.

- Men har du spurt ham om han visste da?

- Jeg har ikke lyst til å svare på vegne av andre, som sagt. VI har sagt i dag at noen i DNB hadde fragmenter av kunnskap, vi har sagt at noen i DNB burde ha visst.

- Du har sagt at ingen i konsernledelsen visste?

- Jeg har sagt at det gikk under radaren, og som sagt: Jeg vil ikke svare på vegne av andre enn meg selv. Og jeg har sagt at jeg visste ikke dette, svarer Bjerke.

Nær medarbeider Selv om Bjerke ble konfrontert av Aftenposten, som avslørte hele saken, før påsken, og har hatt all verdens tid til å avklare forholdene med sin nære medarbeider Turnes, valgte Bjerke på pressekonferansen likevel ikke å fortelle hva han har fått vite av Turnes som sistnevntes kunnskap. Og det sitter fortsatt langt inn når Kapital spør:

- Men du har sagt at styret visste ikke, det gikk under radaren til styret...?

- Styret, konsernledelse og internrevisjonen.

- Men du vet, og jeg vet, at det i alle fall er én i din konsernledelse i dag som visste?

- Som jeg har sagt flere ganger. Her må personene som har sittet i dette styret svare på vegne av seg selv.

- Har du ikke spurt en av dine nærmeste medarbeidere da?

- Jo, men jeg har også sagt at når man sitter i et styre er det ting man bør vite, om man erindrer eller ikke erindrer, husker fra ti år tilbake. Det må man svare for selv, svarer Bjerke igjen.

Ville ikke snakke I styrets beretning i årsrapporten til DNB Luxemburg for 2005 står det beskrevet at 2005 var et skuffende år, men at en nysatsing gjennom en ny forretningsplan gjorde at 2006 så lysere ut. Banken med da bare 30 medarbeidere, skulle satse mer på Private banking, men flere nye initiativ.

- Det høres veldig rart at et styre for en bank med 30 medarbeidere ikke skal vite hvilke forretningsplaner de iverksetter?

- Det er lett å se det i ettertid, og det fremkom informasjon for styret og styremedlemmer som tilsier at man burde ha visst. Det er det jeg vil si. Og det fremkommer informasjon som tilsier at man burde hatt grunnlag til å reise spørsmål og løfte saken videre.

- Så vi får ikke noe klart svar rundt konserndirektør Turnes som åpenbart burde ha visst?

- Nei, du må spørre ham og de andre styremedlemmene, svarer Bjerke.

Konsernsjefen i DNB ber altså Kapital spørre Turnes selv. Det gjorde Kapital da også alt før pressekonferansen til Bjerke begynte. Men Turnes ønsket da ikke å bli intervjuet.

Pressekonferanse Etter at denne saken først ble lagt ut på Hegnar.no mandag kveld, har DNB ønsket å få med at Bjerke også sa følgende på pressekonferansen:

- I denne perioden var det flere planer som ble sendt til det daværende styret i DNB Luxembourg. Styrene i DNB Luxembourg har bestått av representanter for DNBs norske organisasjon i en årrekke. Det kan, når man i dag ser på disse styredokumentene, burde man sett med dagens øyne ha hatt grunnlag for å reise spørsmål eller kommentere dette på en slik måte at man kanskje hadde løftet det høyere opp. Men jeg tror man skal være klar over at dette ble lagt frem i flere presentasjoner som bruddstykker av en strategi. Og jeg er mest opptatt av å kartlegge fakta, få fram hva som skjedde, og sørge for at det man så av svikt i systemer og kontrollrutiner blir rettet opp i.

I tillegg sa Bjerke følgende:

- Det å sette i gang en heksejakt eller personjakt det synes jeg er mindre viktig enn å lære av de forholdene som gjorde at denne praksisen ble etablert.