Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjørg og Rune har skutt hundre rev siden i høst: - Flere burde gjøre som dem

Ekteparet jakter rev nesten hver dag.

FANGST: Bjørg Thoresen har selv skutt 30 rev bare denne sesongen. Rekorden er to på én dag. Foto: Privat
FANGST: Bjørg Thoresen har selv skutt 30 rev bare denne sesongen. Rekorden er to på én dag. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reven er kjent som et sjenert dyr som lusker rundt på natta og lever av småvilt og fugl.

Ekteparet Bjørg og Rune Thoresen i Vuku i Verdal har imidlertid virkelig fått los på rødreven. Siden oktober i fjor har ekteparet skutt hundre rev, skriver Jegeravisen.

Det er et antall ikke så mange kan skryte av, og det blir ekstra spesielt når du ser bildet av revene som henger fra parets veranda i trønderkommunen.

- Så mye rev er det altså her, og mer finnes det, konstaterer Bjørg Thoresen (48).

Lokker reven med mat

Hjelpepleieren og jegerektemannen har fått ordentlig lidenskap for revejakt denne sesongen. Rune (51) begynte med hobbyen i 2012 og maste for å få med kona.

- Han maste litt på meg om jeg ville bli med, og jeg ble med i år, forteller hun.

Jakta foregår stort sett seint på kvelden og på natta ved hjelp av åte. Paret har etablert tre forskjellige åteplasser, der de med hjelp av utgått mat fra butikker og folk og påkjørt vilt fôrer revene.

Åta blir gravd ned, så den ikke skal bli tatt av fugl, før jegerne setter seg ned og venter på reven. Til sammen har de skutt 53 rev på en åteplass de har like utenfor vinduet, der det legges ut fôr hver dag.

- Er det ikke en litt feig jaktmåte?

- Det finnes mange forskjellige former for jakt, og jeg vil ikke si det er en feig måte, nei, sier Bjørg Thoresen til Dagbladet.

Forventer negative reaksjoner

Ifølge henne har reaksjonene stort sett vært positive. Spesielt fra folk i bygda.

- Mange er overrasket. De tror ikke at det er så mye rev, fordi du aldri ser dem om dagen. Men vi ser både mye rev og spor, forteller hun.

- Jeg har fått én negativ reaksjon, mens Rune har fått litt flere. Det er stort sett fra folk som er for vern av alle dyr. I Verdalen er det mye rypejegere og småviltjegere, og de ser på det som positivt. Jeg er forberedt på negative reaksjoner, og man må få lov til å ha forskjellige meninger om dette, sier hun.

INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: «The Fox» heter Ylvis-låta som nå går sin seiersgang på YouTube. Gutta har blitt omtalt som Norges Lonley Island. Video: TVNorge. Vis mer Vis mer

- Hva er motivasjonen for å drive med det her?

- Vi holder på med mye annen jakt. Både i Verdalen og i hele Norge, er det lite rype og annen matnyttig vilt. Det handler om å få opp bestanden på dyra som reven jakter. I tillegg er det en spennende form for jakt. Det er ikke til å komme unna, forteller hun.

Fire rev på én dag

Til sammen har hun tatt 30 rev denne sesongen. Mannen har skutt 70. Dagsrekorden er på fire rev, satt av Rune, mens Bjørg også har felt to rev på en og samme dag. Sesongen ble innledet 4. september i år, og Rune er ute på revejakt omtrent hver dag.

MÅTTE KASTE REVEN AV SEG: Mark Sleeper ble plutselig angrepet av en hissig rev. Han fryktet at reven hadde rabies, og dro rett til sykehuset. Video: CNN Vis mer

- Hva brukes alle dyra til?

- Vi har gitt vekk noen, mens flere skinn er blitt sendt til garving i utlandet. Vi skal lære oss å flå og garve skinn selv, og vi har mange rever å øve på. Vi har veldig lyst til å lære å gjøre noe med reven og utnytte de ressursene vi har, sier hun.

- Fantastisk

- Er ikke det fantastisk? utbryter fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget, når Dagbladet presenterer ham med nyheten.

- Det er faktisk en prestasjon. Jeg kjenner folk som er ivrig i tjenesten, men med hundre rev står du på litt. Det står det respekt av. Det gjør seg ikke selv, og ivrige folk som jakter her er fornøyd med over 30 i året, sier han på telefon fra Grue i Hedmark.

I de seinere år er det i følge Statistisk Sentralbyrå felt og fanget i overkant av 20 000 rødrev per år. På 1970- tallet ble det som mest rapportert inn ca 70 000 felte og fangede rødrever i Norge per år, skriver Norges jeger- og fiskerforbund.

- Flere burde gjort som dem

- Jeg vil påstå flere burde gjort som dem. Det er cirka 40 000 rypejegere, og det hadde hjulpet hvis hver av dem hadde skutt en rev hver. Tallet burde være på rundt 50 000 i året, sier Breisjøberget.

REV SOM KJÆLEDYR: Silje Elin Matnisdal og reven Ayla har nesten 40 000 følgere på Instagram. Video: @aylathefox Vis mer

Fagsjefen i Statskog og næringsstipendiaten ved avdeling for Anvendt økologi og landbruksfag ved Høgskolen i Innlandet forklarer hvorfor.

- Det er bevist at det er sterke bånd mellom smågnagere, hønsefugl og rev. Reven ekspanderer sitt leveområde og kommer høyere opp i fjellet. Det blir flere av dem, og revebestand er høyere nå enn tidligere. De kommer også høyere i fjellet med høyere tregrenser, det betyr at andre arter må lenger ut. I tillegg har vi verdens tetteste hjorteviltstamme i Norge. Et elgkadaver kan fôre en rev en hel vinter, og vi subsidierer reven med dødt, skadeskudd og påkjørt hjortevilt. Noen området har også rein og sau, og dette holder bestanden kunstig høy, sier han.

- Skal vi ikke ha rev, da?

- Jo, det er klart reven hører til i faunaen vår. Men når du kommer over et punkt kan det bli for mye. Jegere er interessert i matnyttige dyr, en bestand som holdes nede av reven. I tillegg fortrenger rødreven fjellreven, sier Breisjøberget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!