SANKER MEDALJER: Marit Bjørgen har sanket medaljer mer enn noen annen i 2011.

Marit Bjørgen på hjemmebane.
Foto:Erik Berglund
SANKER MEDALJER: Marit Bjørgen har sanket medaljer mer enn noen annen i 2011. Marit Bjørgen på hjemmebane. Foto:Erik BerglundVis mer

Bjørgen ble best

I 2011 vant Marit Bjørgen fire VM-gull på hjemmebane i Holmenkollen. Etterpå har hun slått Bjørn Dæhlies verdenscup-rekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun kommer med kraftfulle tak, breddfull av selvsikkerhet og med kun et mål for øyet, nemlig å komme først i mål. Om igjen, og om igjen.

2011 vil bli stående som det året Marit Bjørgen tok det meste. I VM i Holmenkollen vant hun fire gull og én sølv. Hun åpnet med å vinne sprinten. Deretter ble det gull på 15 kilometer dobbel jaktstart. Hun vant 10 kilometer klassisk med intervallstart, hun vant med stafettlaget og ble nummer to på 30 kilometer fristil.

Det største - Fire gull og en sølvmedalje i VM på hjemmebane er kanskje det største en norsk idrettsutøver noen gang  kan oppleve. Å ta imot gullmedaljene foran tusener av nordmenn i Holmenkollen var fantastisk, sier Marit Bjørgen.

I Lahti vant hun sprinten og tangerte Jelena Välbes 45 seire i verdenscupen. Hun vant verdenscupfinalen i Stockholm og Falun og tangerte dermed Bjørn Dæhlis 46 verdenscupseire. Hun vant også den avsluttende NM-øvelsen i 30 kilometer fristil i Storelva i Tromsø. Det ble hennes trettende individuelle NM-gull. Dermed er hun sammen med Anita Moen Bonden mestvinnende i individuelle NM-gull i langrenn på kvinnesiden.

Passerte Dæhlie På tampen av året vant hun det første verdenscuprennet i 10 kilometer fri foran Charlotte Kalla. Det ble hennes 47. seier, og dermed har hun passert Bjørn Dæhlie på lista over tidenes mestvinnende langrennsløpere i verdenscupsammenheng.

Under OL i Vancouver 2010 tok Marit Bjørgen i alt tre gull, én sølv og én bronsemedalje. For andre gang klarte en norsk utøver å ta fem medaljer i ett og samme OL. Den første var Roald Larsen i 1924.

Sesongen 2008/2009 forsøkte hun å være i toppform under VM i Liberec. Like før mesterskapet ble hun syk. For første gang siden VM i Lahtis i 2001 måtte hun reise hjem uten medaljer. Etter det som for henne ble opplevd som magre år, kom hun tilbake for fullt forrige sesong. Sterkere enn noen gang.

Nå er det klart for Tour de ski, og Bjørgen kan bli den første nordmannen som vinner dette blodslitet av et mesterskap. Tour de Ski starter med prolog i Oberhof 29. desember og avsluttes i Val di Fiemme 8. januar.

- Jeg har store forventinger til Tour de ski. Det er det eneste vi tenker på nå, sier Marit Bjørgen.