Bjørk gir ny kreftmedisin

Svenske og japanske forskere har funnet ut at bjørkesukker, xylose, hindrer kreftceller i å formere seg. Den overraskende oppdagelsen kan føre til nye og bedre kreftmedisiner uten bivirkninger som håravfall og diaré.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En forskergruppe fra universitetet i Lund og japanske forskermiljøer publiserte nylig de oppsiktsvekkende resultatene i tidsskriftet Cancer Research. Nærmest ved en tilfeldighet oppdaget de at sukker fra bjørk såkalt xylose er et effektivt middel mot kreft.

Stanser kreftcellene

Professor Lars-Åke Fransson ved universitetet i Lund sier at den nye kjemiske forbindelsen bremser kreftcellene. Dette har man også oppnådd med andre kjemiske forbindelser, men det spesielle med bjørkesukkeret er at det ikke hindrer friske celler i å vokse, kun kreftcellene. Det er denne egenskapen som gjør at forskerne ser lyst på muligheten for å lage kreftmedisiner uten bivirkninger.

Langt frem

Selv om forskningsresultatene blir sett på som et mulig gjennombrudd, er det langt frem før forskningen kommer kreftsyke til gode. Forskerne vet nemlig ikke hvorfor bjørkesukkeret er så effektivt.

- Man kan godt si at vi snublet over denne oppdagelsen, sier professor Fransson som tror at det vil ta flere år før en medisin er klar til klinisk bruk.

GJENNOMBRUDD</B> Svenske og japanske forskere tror bjørk kan gi nye og bedre kreftmedisiner.