Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjørn Dæhlie dropper oljejakt nær UNESCO-vernet afrikansk naturperle

Men Norads Olje for Utvikling-program bidrar fortsatt til omstridt ugandisk oljeboring.

LETTERE Å TA GULL: - «Miljøvennlig» oljeproduksjon i afrikanske nasjonalparker er betydelig vanskeligere enn å få OL-gull, sa WWF-sjef Nina Jensen i august om Bjørn Dæhlies oljeeventyr i Uganda - som nå er avblåst. Her er Dæhlie med gullet på 10 km klassisk stil fra Nagano-OL i 1998. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
LETTERE Å TA GULL: - «Miljøvennlig» oljeproduksjon i afrikanske nasjonalparker er betydelig vanskeligere enn å få OL-gull, sa WWF-sjef Nina Jensen i august om Bjørn Dæhlies oljeeventyr i Uganda - som nå er avblåst. Her er Dæhlie med gullet på 10 km klassisk stil fra Nagano-OL i 1998. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tidligere skiesset Bjørn Dæhlie og hans norske medinvestorer har droppet sitt ugandiske oljeeventyr like ved den UNESCO-vernede kongolesiske naturperlen Virunga. Dagbladet omtalte planene i august i fjor.

- Vi har valgt ikke å søke på de betingelsene som vi ble invitert til å søke på, sier styreformannen i nordmennenes selskap Petrica Energy as, Sverre Skogen, som er medinvestor og kamerat av skihelten.

På verdensarvlista Det vakte sterke reaksjoner da Dagbladet i august i fjor skrev at Petrica Energy hadde kvalifisert seg for å søke om seks blokker i områdene rundt Lake Albert og Lake Edward i Uganda.

Ikke bare ligger de seks utlyste blokkene i vernede områder, som Ugandas Queen Elizabeth nasjonalpark.

En av blokkene, Ngaji, ligger på Uganda-siden av Lake Edward, og like ved nasjonalparken Virunga på Kongo-siden av grensa. Virunga er en av verdens mest berømte nasjonalparker, og står på UNESCOs verdensarvliste.

- OL-gull lettere - Jeg kjenner jo i hjerterota at jeg er skuffet over at han nå vil skitne til det gode ryktet sitt med kontroversiell oljeboring i en nasjonalpark i Uganda, sa lederen for World Wide Fund for Nature (WWF) i Norge, Nina Jensen, da hun hørte om Dæhlies investering.

Jensen var skeptisk til om det overhodet er mulig å bore i disse områdene uten å utsette naturen for fare.

- Dæhlie og andre bør være veldig klare over at «miljøvennlig» oljeproduksjon i afrikanske nasjonalparker er betydelig vanskeligere enn å få OL-gull, sa Jensen til Dagbladet.

Nå er hun glad for å høre at Petrica Energys Uganda-planer i denne omgang er skrinlagt.

- Fornuften seiret «Når verden nå skal avvennes fra olje, gass og kull er det siste stedet investorer burde pengene sine i utvinning av disse ressursene i verdifulle nasjonalparker. Godt å se at fornuften har seiret, og at de unike naturverdiene i denne omgang forblir intakt», skriver Nina Jensen til Dagbladet.

Hun skriver at hun gjerne inviterer «Dæhlie og hans styreleder på lunsj for å fortelle dem om hvorfor miljøhensyn burde være på topp av vurderingslisten for fremtidige investeringer».

- Jeg kan bekrefte at jeg er en mindre investor, sa Dæhlie til Dagbladet i august. Dagbladet har denne gang ikke lykkes i å få noen kommentar fra Bjørn Dæhlie, men Sverre Skogen sier at det ikke er noen endringer blant eierne.

- Henrykte Lisenstildelingen fra 1. mars viser at den London-baserte miljøorganisasjonen Global Witness har fått stort gjennomslag for sine protester. Ifølge ugandiske Daily Monitor har ingen bydd på den mest omstridte av blokkene, Ngaji.

- Vi er henrykte over at kampanjen for å beskytte Virunga, Afrikas eldste og mest biodiversifiserte nasjonalpark, har hindret at oljeselskapene byr på oljelisensen i Lake Edward i Uganda. Men kampen er ennå ikke over. Vi behøver en avtale mellom Uganda, Den demokratiske republikken Kongo og UNESCO for å skape et «no-go»-område rundt innsjøen, skriver George Boden i organisasjonen til Dagbladet.

Fordi ingen har bydd på Ngaji-blokka, har ugandiske myndigheter signalisert at det kan bli aktuelt å la det ugandiske statsoljeselskapet få jobben med å vinne ut olje der.

Norad bistår fortsatt Selv om Petrica Energy nå er ute, hjelper Norad-programmet Olje for Utvikling (OfU) fortsatt til med å virkeliggjøre president Yoweri Musewenis drøm om å gjøre Uganda til en oljenasjon gjennom omstridt boring i naturperler.

OfU brukte i fjor brukte 15 millioner kroner på rådgiving og opplæring for oljeutvinning i Uganda, åtte millioner mindre enn planlagt, og undertegnet nylig en ny tre-årig samarbeidsavtale.

Slik forsvarer Uganda-ansvarlig for programmet, seniorrådgiver Svein Heglund, at OfU bidrar til å virkeliggjøre oljeutvinning i det omstridte området:

- Der har norske miljømyndigheter hatt en lang debatt, og har endt opp med at det er bedre at Norge assisterer for å minimere konsekvensene, enn ikke å ha et program der i det hele tatt.

- Katastrofe-boring George Boden i Global Witness reiser overfor Dagbladet spørsmål ved at Ugandas regjering vil gå videre med Ngaji-lisensen før et bekymringsbrev fra UNESCO er besvart, og dessuten ved at Norge vil bidra til dette.

- Norge burde hjelpe til med å sikre at Uganda ivaretar sine internasjonale forpliktelser under UNESCO-avtalen, skriver Boden.
- Å bore her ville være en katastrofe, mener han.

- FORNUFTEN SEIRET: - Godt å se at fornuften har seiret, og at de unike naturverdiene i denne omgang forblir intakt, er WWF-sjef Nina Jensens reaksjon på at Petrica Energy i denne omgang har droppet oljejakten i sårbare naturområder i Uganda. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
- FORNUFTEN SEIRET: - Godt å se at fornuften har seiret, og at de unike naturverdiene i denne omgang forblir intakt, er WWF-sjef Nina Jensens reaksjon på at Petrica Energy i denne omgang har droppet oljejakten i sårbare naturområder i Uganda. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

I et skriftlig spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H) uttrykte Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen januar i år frykt for at «deler av dette arbeidet (OfUs program i Uganda, red. anm.) kan stride mot Norges forpliktelser i henhold til verdensarvkonvensjonen».

I sitt svar til Elvestuen skrev Brende at «(...) vi er selvsagt imot skritt som skulle bryte med forpliktelsene knyttet til verdensarvkonvensjonen. Norge vil løpende vurdere innretningen av engasjementet hvis noe slikt skulle skje.»

- Sto fast Ifølge Sverre Skogen i Petrica Energy var det andre ting enn miljøspørsmål som førte til at selskapet droppet å by på lisenser i Uganda.

- Det er en helhetsvurdering, sier Skogen. Han utelukker ikke at Petrica kan by på ugandiske lisenser i framtida.

-Hvilken betydning hadde innvendingene fra miljøorganisasjoner som Global Witness for beslutningen om å droppe det?

-Vi sto fast på flere ting før vi kom så langt som det, sier Sverre Skogen.

BERØMT: Virunga i Den demokratiske republikken Kongo er en av verdens mest berømte nasjonalparker, og står på UNESCOs verdensarvliste. Miljøvernere frykter at den kan skades dersom det settes i gang oljeboring like ved, på ugandisk side av innsjøen Lake Edward. Foto: Roland Hoskins/Daily Mail/SOLO Syndication
BERØMT: Virunga i Den demokratiske republikken Kongo er en av verdens mest berømte nasjonalparker, og står på UNESCOs verdensarvliste. Miljøvernere frykter at den kan skades dersom det settes i gang oljeboring like ved, på ugandisk side av innsjøen Lake Edward. Foto: Roland Hoskins/Daily Mail/SOLO Syndication Vis mer
Hele Norges coronakart