KRITISKE TIL DEN NORSKE SKIKONGENS PLANER: Grunneierne Dagbladet møter i Ullådalen ved Åre i Sverige er svært kritiske til Bjørn Dæhlies planlagte hytteprosjekt. De poengterer at prosjektet som er planlagt ligger midt i et rekreasjonsområde der det idag drives jakt, fiske og turgåing.Grunneiere fotografert på veien som går gjennom tomta til Bjørn Dæhlie i Åre. F.v.: Mats Kålen, Allan Andersson, Søren Kristensson, Arne Granlöf, Bengt Persson, Gunnar Wikström med hunden Bessy. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
KRITISKE TIL DEN NORSKE SKIKONGENS PLANER: Grunneierne Dagbladet møter i Ullådalen ved Åre i Sverige er svært kritiske til Bjørn Dæhlies planlagte hytteprosjekt. De poengterer at prosjektet som er planlagt ligger midt i et rekreasjonsområde der det idag drives jakt, fiske og turgåing.Grunneiere fotografert på veien som går gjennom tomta til Bjørn Dæhlie i Åre. F.v.: Mats Kålen, Allan Andersson, Søren Kristensson, Arne Granlöf, Bengt Persson, Gunnar Wikström med hunden Bessy. Foto: Ole Morten Melgård / DagbladetVis mer

- Bjørn Dæhlie er ingen Jesus

Kritikere til Dæhlies milliardprosjekt i den svenske skibygda Åre, mener skikongen kommer til å ødelegge et frodig fjellskogsområde i sin jakt på økonomisk gevinst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Bjørn Dæhlie la skiene på hylla har han slått seg opp som eiendomsinvestor. Nå skaper Dæhlies nye milliardplaner i skibygda Åre i Sverige debatt i lokalsamfunnet.

I prosjektet som er utarbeidet i samarbeid med den svenske skigiganten Skistar planlegges hytter og leiligheter med opp til 6-7000 nye sengeplasser. Ifølge Finansavisen har Bjørn Dæhlies planlagte hytteby en kostnadsramme på opp mot 2,5 milliarder kroner.

Det er gjennom selskapet Dæhliebyn Åre AB at skilegenden har kjøpt et større landområde i Ullådalen vest for Åre sentrum. Dæhlie eier ifølge Dagens Næringsliv 74 prosent av selskapet. Ifølge avisa Östersundsposten er Åre kommune positiv til prosjektet, men i avisas spalter har prosjektet skapt debatt.

- Dette blir rett og slett for stort om det blir gjennomført. Området og naturen kommer ikke til å klare så mye folk, sier en av grunneierne i Ullådalen, Bengt Persson til Dagbladet.

- Dæhlie er ingen frelser Grunneierne Dagbladet møter i Ullådalen mener den planlagte gigantutbyggingen ligger midt i et rekreasjonsområde der det idag drives jakt, fiske og turgåing. Det var etter at et planprogram ble sendt ut på høring fra kommunen, at grunneierne valgte å gå sammen for å få kommunen til å tenke seg om en gang til. De hevder kommunen så langt ikke har villet høre på deres motforestillinger.

- Dæhlie vil bare tjene penger, men vi er redde for det presset dette vil føre til på skogen og på dyrelivet, sier Bengt Persson.

- Men han sa på folkemøtet ved påsketider at han skulle frelse Åre. At det kom til å skape arbeidsplasser, skyter en av de andre grunneierne, Alan Andersson inn.

DÆHLIES RIKE: Her planlegger skikongen Bjørn Dæhlie 9000 sengeplasser. Han skal selge tomter og bygge hytter og leiligheter gjennom selskapet Dæhliebyn Åre AB.  Faksimile: Planprogrammet / Åre Kommune
DÆHLIES RIKE: Her planlegger skikongen Bjørn Dæhlie 9000 sengeplasser. Han skal selge tomter og bygge hytter og leiligheter gjennom selskapet Dæhliebyn Åre AB. Faksimile: Planprogrammet / Åre Kommune Vis mer

- Nei! Bjørn Dæhlie er ingen Jesus. Dette gjør han for å tjene penger, sier Persson.

Grunneierne frykter at milliardutbyggingen kan drepe markedet og skape en spøkelsesby. Derfor håper grunneierne å få til en dialog i kommunen før det de omtaler som en oase ødelegges helt.

- Vi har jo allerede mer enn 25 000 senger i Åre. Med 6 - 7000 nye senger kommer det til å være nordmenn her oppe hver eneste helg.

- Ødelegger naturen Også svenske Naturskyddsföreningen har engasjert seg mot Dæhlies voldsomme byggeplaner. De har blant annet sendt skriftlige motforestillinger til Åre kommune.

- I planene vises det bilder av frittliggende hytter på hvite vidder. Om de skal bygge 9000 sengeplasser oppover i dalen her, så kommer ikke disse hyttene til å være mye frittliggende. De kommer til å ligge tett i tett. Det virker som om Bjørn Dæhlie og hans partnere bare forsøker å melke penger, sier medlem av Naturskyddsföreningen i Åre, Benny Paulsson, til Dagbladet.

Han mener området allerede er alt for tett utbygd.

- Denne utbyggingen vil ødelegge naturen. Ullådalen er et frodig fjellskogområde med en voldsom artsrikdom både når det gjelder planter og fugler. Om disse planene blir vedtatt kommer dette til å forsvinne helt, sier han til Dagbladet.

- Som en ny by Ifølge Björn Reuterswärd, Stadsarkitekt (reguleringsjef) i Åre kommune har det kommet inn mange motforestillinger på prosjektet. Han er en av flere som har utarbeidet kommunens planprogram for Ullådalen. I kommunens visjon for 2020 heter det at Åre ønsker «å bli en av Europas beste skidestinasjoner»

MILLIARDUTBYGGING: Området der Bjørn Dæhlies selskap ønsker å bygge vest for Åre i Sverige. Skisentergiganten Skistar skal stå for utbygging av heiser og nye nedfarter, mens Åre kommune skal bygge ut veier og annen infrastruktur. Faksimile: Fra planprogrammet / Åre Kommune
MILLIARDUTBYGGING: Området der Bjørn Dæhlies selskap ønsker å bygge vest for Åre i Sverige. Skisentergiganten Skistar skal stå for utbygging av heiser og nye nedfarter, mens Åre kommune skal bygge ut veier og annen infrastruktur. Faksimile: Fra planprogrammet / Åre Kommune Vis mer

- Vi har fått mange tilbakemeldinger på Bjørn Dæhlies prosjekt. Dette blir jo som en ny by, så vi lytter til alle innspill som måtte komme. Vi er foreløpig bare i planleggingsfasen, og skal ikke dundre fram og kjøre over enkeltpersoner, men spør du meg tror jeg ihvertfall deler av dette prosjektet blir gjennomført, sier han til Dagbladet.

- Ikke urørt natur - Dette området ligger ikke i urørt natur, og prosjektet er i tråd med kommunens målsetning for 2020 om å bli skandinavias ledende vintersportsted, sier Bjørn Dæhlie.

Han mener forholdene ligger til rette for at kommunen skal nå målet.

- Dette området har vært planlagt utbygd lenge før jeg kom inn i bildet. Det er jo ikke overraskende at hytte-eiere og grunn-eiere  ønsker å beholde dette fantastiske fjellområdet for seg selv. Dette er jo de beste tomtene i Åre. Nå har vi klart å bli enige med 7 av dem om denne utbyggingen, sier Dæhlie til Dagbladet.

- Men jeg er enig med kritikerne om at vi skal ta vare på fjellene og naturen i Åre, Og mitt inntrykk er at folk flest i Åre er positive til prosjektet. Vi skal jobbe skånsomt og lytte til alle før vi setter i gang. Men det er jo ikke overraskende at det er delte meninger om et så stort prosjekt.

Dæhlie forteller at utbyggingen skal skje gradvis.

- Hva den totale kostnadsrammen blir om 10 eller 20 år er vanskelig å si. Vi ser for oss at vi maksimalt kan bygge 500 leiligheter og legge ut 500 tomter, men alt dette er langt frem i tid.

- Vil bli utbygd Dæhlie mener at man både i Norge og i Sverige må konsentrere utbygginger rundt de store anleggene.

BJØRN DÆHLIE: 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
BJØRN DÆHLIE: Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er det vi gjør her. Når Åre har bestemt at de skal være et slikt knutepunkt får det selvfølgelig konsekvenser for naturen, sånn er det bare. Da må man ta vare på andre områder av fjellsverige. Det vil jo fortsatt være sånn at man i Åre kan gå milevis innover i fjellet i urørt natur, og den naturen skal selvfølgelig aldri røres, sier han og fortsetter:

- Jeg kan stå rak i ryggen og si til disse kritikerne: Dere har verdens mest fantastiske hyttetomter, men dere kommer ikke til å få ha det alene lenger. Hadde dette prosjektet ligget på snaufjellet hadde jeg vært flau, da hadde jeg ikke turt å ta i det en gang. Men det gjør det ikke, og jeg er hundre prosent sikker på at dette området blir utbygd. Om det skjer nå og med meg eller om noen andre gjør det senere, det vet jeg ikke. Men det blir bygd i dette området, sier Dæhlie.

Planene for gigantutbyggingen er enda ikke vedtatt gjennomført.

DÆHLIEBYEN: Eksempler på bygg Dæhliebyen Åre AB ser for seg oppført i Ullådalen vest for Åre. Faksimile: Fra planprogrammet / Åre Kommune
DÆHLIEBYEN: Eksempler på bygg Dæhliebyen Åre AB ser for seg oppført i Ullådalen vest for Åre. Faksimile: Fra planprogrammet / Åre Kommune Vis mer