BEKREFTER: - Jeg kan bekrefte at jeg er en mindre investor, sier den tidligere skistjerna Bjørn Dæhlie om eierskapet sitt i oljefirmaet Petrica Energy. Her er han hjemme på Holter sammen med hundene.Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
BEKREFTER: - Jeg kan bekrefte at jeg er en mindre investor, sier den tidligere skistjerna Bjørn Dæhlie om eierskapet sitt i oljefirmaet Petrica Energy. Her er han hjemme på Holter sammen med hundene.Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADETVis mer

Bjørn Dæhlie på oljejakt i Uganda

Miljøorganisasjoner frykter rasering av afrikanske naturreservater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordmenn ligger godt an i startgropa, når president Yoweri Musewenis drøm om å gjøre Uganda til en oljenasjon nå rykker nærmere.

På den nylig offentliggjorde lista over selskaper som er kvalifisert til å søke om seks blokker, står det ukjente selskapet Petrica Energy.

Gjennom dette selskapet håper den tidligere skistjerna Bjørn Dæhlie å få sin del av det som kan bli et oljeeventyr.

- Jeg kan bekrefte at jeg er en mindre investor, sier Dæhlie til Dagbladet, på ei dårlig mobillinje fra en skog i Sverige.

- Snakk med Sverre! Utlysningen av blokkene skaper bekymring hos miljøorganisjoner, deriblant Global Witness, fordi de ligger i eller ved vernede områder. Ikke minst advares det mot boring i eller ved Lake Edward, fordi Afrikas eldste, UNESCO-vernede nasjonalpark Virunga ligger på Kongo-siden av innsjøen.

NATURSKJØNT: Ikke langt fra Lake George, hvor dette bildet er tatt, ligger oljeblokkene som det norske selskapet Petrica Energy nå har kvalifisert seg til å søke på. Foto: BRENNAN LINSLEY / AP / NTB SCANPIX
NATURSKJØNT: Ikke langt fra Lake George, hvor dette bildet er tatt, ligger oljeblokkene som det norske selskapet Petrica Energy nå har kvalifisert seg til å søke på. Foto: BRENNAN LINSLEY / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Når Dagbladet spør ham om denne siden av saken, henviser Dæhlie til styreleder og medeier i Petrica Energy, Sverre Skogen.

- Det er veldig spennende om vi får noen av de blokkene som er utlyst. Og hvis vi finner noe, kan vi gå til dem som kan bidra med kapital, sier Sverre Skogen, som er broren til NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Han forteller at selskapet består av en håndfull personer som kan gå inn som et lederteam, og vil trekke på ressurser fra blant annet AGR-systemet som det tidligere var en del av. Derfor gjenspeiler ikke balansen på bare 16 millioner kroner og en egenkapital på fire millioner forretningsmulighetene som ligger i selskapet.

Petrica Energys letesjef Alfred Kjemperud sier at det ikke er avgjort om selskapet skal søke om å få tildelt blokker.

Frykter rasering Ugandas president annonserte ifjor at Uganda skal starte oljeproduksjon i 2017. I de seks blokkene som Petrica Energy nå har meldt sin interesse for, er det mange skjær i sjøen. Områdene hvor det skal bores ligger i eller ved vernede områder ved innsjøene Lake Edward og Lake Albert.

BLOKKENE: Her er kartet over de seks nye blokkene som Sverre Skogens og Bjørn Dæhlies selskap nå er kvalifisert til å søke om å få tildelt. Ill.: Petroleum Exploration and Production Department (Uganda)
BLOKKENE: Her er kartet over de seks nye blokkene som Sverre Skogens og Bjørn Dæhlies selskap nå er kvalifisert til å søke om å få tildelt. Ill.: Petroleum Exploration and Production Department (Uganda) Vis mer

I flere år har striden rast, mellom myndigheter og oljeselskaper på den ene siden, og organisasjoner som frykter en rasering av unike, vernede områder.

- Jeg forstår den bekymringen veldig godt, sier Sverre Skogen. Han sier at Petrica vil være «proaktive» overfor naturvernere. I den grad lokale lover og reguleringer ikke er strenge nok, sier han at Petrica vil ta like strenge miljøhensyn som de ville ha gjort i Norge.

Felles olje-interesse Sverre Skogen er på jakt på Hardangervidda da Dagbladet ringer ham, og forteller at Dæhlie nylig har vært der og jaktet sammen med ham.

I likhet med Dæhlie var også Skogen i sin ungdom en meget habil konkurranseløper.

- Jeg har kjent Dæhlie i mange, mange år, og vi er gode venner. Vi går på ski sammen og jakter sammen, og er en del sammen sosialt, forteller Skogen

Nå har de også funnet en felles interesse i oljeboring i Afrika.

Petrica Energy eies i følge den siste årsrapporten av Petrica as med 56 prosent, men Petrica as' eiere har ifølge Sverre Skogen avtalt å overta hele Petrica Energy. Bjørn Dæhli eier fem prosent av Petrica as.

Det er ledelsespersoner fra Petrica Energys tidligere eier AGR, deriblant Sverre Skogen selv, som står bak Petrica as.

Israel og Ghana Sverre Skogen forteller at Petrica allerede er aktive med lisenser i Israel, og dessuten i Ghana.

I Ghana har selskapet inngått et samarbeid med statsoljeselskapet, og gir dem trening og opplæring slik at de kan være operatører selv. Skogen er slett ikke fremmed for å gjøre det samme i Uganda.

- Det er noe vi er villige til å tilby, sier han og opplyser at selskapet allerede har en god dialog med ugandiske myndigheter.