Bjørn Hoen dømt for Munch-ranet

Fikk seks år kortere straff enn aktors påstand.

TREDJE RUNDE: Advokatfullmektig Anders Westeng (t.v.), aktor statsadvokat Geir Evanger (t.h.) og forsvarer Morten Furuholmen på vei inn i Borgarting lagmannsrett. som for tredje gang tok stilling til Munch-ranet i 2004. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
TREDJE RUNDE: Advokatfullmektig Anders Westeng (t.v.), aktor statsadvokat Geir Evanger (t.h.) og forsvarer Morten Furuholmen på vei inn i Borgarting lagmannsrett. som for tredje gang tok stilling til Munch-ranet i 2004. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Bjørn Hoen (41) er i lagmannsretten dømt til to år og seks måneders fengsel for medvirkning til ranet av bildene «Skrik» og «Madonna» i 2004.

Dette er tredje gang at saken har blitt behandlet i lagmannsretten.
Aktor hadde på forhånd lagt ned en påstand om åtte og et halvt års fengsel i ankesaken, en påstand som var ett og et halvt år kortere enn den opprinnelige påstanden om ti års fengsel. Grunnen til at påstanden var kortere en forrige gang, er den lange tiden som er gått siden ranet og de mange rundene i rettsapparatet.
Påtalemyndigheten mener Hoen var en av de viktige personene i ranet som ble gjennomført 22. august 2004. Statsadvokat Geir Evanger har hevdet at 41-åringen var organisator og tilrettelegger, blant annet i forbindelse med kjøpet av ransbilen som ble brukt.

Selv har Hoen hele tiden nektet for å ha hatt en sentral rolle i ranet, og mannens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, hadde lagt ned påstand om full frifinnelse for sin klient. Hoen har imidlertid vedgått å ha skaffet bilen som ble benyttet i ranet, men har hele tiden hevdet at han ikke var klar over hva den skulle benyttes til.
To ganger tidligere har juryen i Borgarting lagmannsrett kommet til at Bjørn Hoen var skyldig etter tiltalen om deltakelse i ranet. Den første gangen satte fagdommeren kjennelsen til side. Høyesterett mente imidlertid at denne avgjørelsen var feil. Derfor måtte dommerne i lagmannsretten vurdere juryens kjennelse på nytt.

Men 28. oktober 2008 ble resultatet det samme, med dissens mellom de tre fagdommerne. Hoens sak måtte derfor opp tilbehandling i lagmannsretten en tredje gang.
To personer er hittil dømt for å ha utført ranet. Petter Tharaldsen (36) er dømt for å ha vært ranssjåfør og Stian Skjold (32) har tilstått å være en av de to ranerne som var inne i museet. Den tredje av ranerne er død. Flere er frikjent i saken.

(NTB)

PÅ PLASS IGJEN: Det nykonserverte maleriet Skrik ble vist fram for offentligheten igjen i fjor sommer. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
PÅ PLASS IGJEN: Det nykonserverte maleriet Skrik ble vist fram for offentligheten igjen i fjor sommer. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer