Bjørn i Nordmarka

For første gang i nyere tid er det påvist bjørn i Nordmarka, ikke langt fra tettbebyggelsen. Det var onsdag morgen at helt ferske spor ble funnet ved vannet Ørfiske, like nord for Maridalen, vest for Nittedal stasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag morgen kom lærer Erling Aagaard ved Hakadal ungdomsskole over sporene, etter en teltovernatting ved vannet Ørfiske. Skoleungene lå i ei hytte like ved.

Ingen tvil

- Det var en fantastisk opplevelse. Klokka var halv sju om morgenen. Sporene var så ferske at jeg kunne se detaljene i avtrykket fra tåballene. Den må ha gått forbi der umiddelbart før jeg kom. Elevene mine fikk litt av en historie da jeg kom tilbake. De gjorde store øyne, forteller Aagaard.

Aagaard meldte straks fra om bjørnesporene til fylkesmannens miljøvernavdeling i hovedstaden. I går ble sporene grundig sjekket og rovviltansvarlig Jan Wilbergs konklusjon var klinkende klar.

- Det er bjørnespor. Så vidt jeg vet er det første gang i nyere tid at bjørn blir dokumentert i Nordmarka, og enda til ikke mer enn en mils vei fra tettbebyggelsen på Kjelsås. Bjørnen er ikke radiomerket, så vi vet ikke hvor den har tatt veien, sier Wilberg til Dagbladet etter selv å ha undersøkt sporene i går.

Spiste bær

Skolelærer Aagaard opplyser imidlertid at en hytteeier i nærheten nylig skal ha fått nett revet av bærbuskene og at bærene ble spist, trolig av bjørn.

Det var mye bær i området der bjørnen passerte onsdag.

- Jeg håper bjørnen slår seg til her. Hva hadde vært bedre enn det? sier Aagaard.

Tidligere i sommer passerte en ulv Nordmarka et stykke lenger nord enn bjørneobservasjonen på Ørfiske. Dyret endte trolig sin vandring i Romsdalen.