Norwegian-aksjer

Bjørn Kjos: - 2017 har vært et drittår

Norwegian-sjef Bjørn Kjos er ikke fornøyd med utviklingen i Norwegian-aksjen i år.

MISFORNØYD: Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian sier at 2017 har vært et drittår, men han ser lyst på 2018.
MISFORNØYD: Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian sier at 2017 har vært et drittår, men han ser lyst på 2018.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg liker ikke at aksjekursen svinger så mye. Den er for volatil, det må vi forsøke å gjøre noe med, sier Bjørn Kjos til Finansavisen.

Norwegian-aksjen har fått kjørt seg kraftig på Oslo Børs i år. Siden årsskiftet er aksjen ned 40 prosent, og fra toppen i april 2016 er den ned 55 prosent.

- Jeg har ikke lyst til å gi et kursmål for aksjen, men jeg er sikker på at vi skal klare å stabilisere den på et høyere nivå enn det dagens kurs viser. Den har falt altfor mye i år, konstaterer Kjos.

Kursfallet i Norwegian skyldes i hovedsak at aksjemarkedet frykter for at finansieringen i selskapet ikke holder. Samtidig har kursutviklingen blitt en fest for shorterne i Norwegian, som Kjos selv har vært med på hjelpe med utlån av aksjer. Den praksisen kan bli endret, sier han nå til Finansavisen.

Stort tap i aksjemarkedet

I sommer skrev Finansavisen at Kjos hadde et papirtap på 900 millioner kroner på aksjeposten sin i Norwegian i år, og 1,5 milliarder siden april 2016. Gjennom HBK Holding, der Kjos eier i overkant av 84 prosent, styreleder Bjørn Kise eier drøyt 8 prosent og broren Tore Kjos eier 7,6 prosent, er Bjørn Kjos selskapets største aksjonær med 8 millioner aksjer.

Aksjen fikk en ny nedtur i begynnelsen av juli da finansdirektør Frode Foss gikk på dagen. En drøy uke senere leverte flyselskapet svake kvartalstall.

Kjos overrasket markedet, da HBK Holding kjøpte 803.000 nye aksjer i Norwegian til en kurs på 240 kroner i september. Finansavisen skriver at dette var over 10 prosent over sluttkurs før HBK Holding børsmeldte sin kjøpsinteresse, men siden har aksjekursen fortsatt fallet. Før julehelgen sluttet handelen i aksjen på 172 kroner.

Samlet har Kjos nå tapt nær en milliard kroner på Norwegian-aksjer i år, og investeringen i september har alene gitt Norwegian-sjefen et tap på 45 millioner kroner.

- Jeg tenker langsiktig, og vil heller gjøre en evaluering om noen år. Vi fikk ikke tak i aksjer til en lavere pris enn 240 kroner til det kvantumet vi ønsket å kjøpe, sier Kjos til Finansavisen, og legger til:

- Det er ikke noen tvil om at 2017 har vært et drittår. Ikke bare i aksjemarkedet, men for Norwegian generelt. Vi tapte 1 milliard kroner på pilotmangelen i sommer, og det har vært mye støy.

Spår godt 2018

Norwegian-sjefen ser imidlertid lyst på 2018. Han mener pilotmangelen er løst, og at flyselskapet er bedre rustet for fremtiden. Noe nytt «drittår», blir det ikke, ifølge Kjos.

- Vi har brukt store ressurser på å trene opp nye piloter. Vi får inn nye fly og øker kapasiteten. Det skyldes i hovedsak økt etterspørsel fra Asia, forteller Norwegian-toppen til Finansavisen. Norwegian øker kapasiteten innenriks i Norge med 500 000 seter neste år.

Konsernsjefen i Norwegian varsler nå tiltak for å stabilisere aksjen. Kjos er fast bestemt på at 2018 blir et bedre år for flyselskapet, både i aksjemarkedet og på bunnlinjen.

Andre økonominyheter:

​Myrseth utelukker ikke at bitcoin skal i null
Slik bruker du mindre penger i 2018
- Jeg ble dolket i ryggen av Kjell Inge Røkke