Bjørn Kjos: - Dette går virkelig inn på meg personlig

Snakker ut om dårlig nattesøvn, de 35000 som rammes og om liten respekt fra streike-ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha vært lite framme i rampelyset etter at meklingen med Norwegian Pilots Union (NPU) endte med brudd og streik natt til lørdag, tok Norwegians konsernsjef Bjørn Kjos nå i ettermiddag bladet fra munnen.

- Jeg synes det er forferdelig trist at 35000 er rammet av en sånn streik, sa han på en pressekonferanse i Norwegians hovedkvarter på Fornebu.

- Kan ødelegges Han utelukket ikke at det hele kan ende med at livsverket Norwegian Air Shuttlelegges i ruiner.

- Det er utallige eksempler på at fagforeninger har drept selskaper, og vi kan ikke utelukke at de greier det, sa Kjos på pressekonferansen.

Overfor Dagbladet utdypet han etterpå hvordan han opplever drakampen om en tariffavtale. Striden har i dag ført til at 650 piloter har lagt ned arbeidet, og det anslås at 35000 reisende er rammet.

Mens NPU forlanger en tariffavtale direkte med morselskapet Norwegian Air Shuttle, mener Kjos dette er både umulig og urimelig.

- Oppspinn - Du kan ikke ha tariffavtale med noen annen enn din arbeidsgiver. Da måtte vi ha tatt alle ansatte inn i holdingselskapet (morselskapet, red. anm.), sier han til Dagbladet.

Pilotene mener derimot at det er Norwegian Air Shuttle som er deres reelle arbeidsgiver, og ikke datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) hvor de er ansatt.

NPUs uttalte frykt for at det var planlagt å slå datterselskapet NAN konkurs, slik at pilotene ble stående uten arbeidsgiver og uten jobb, avviser Kjos som rent oppspinn.

Det som plager ham mest med streiken, er alle de reisende som rammes.

- Dette går virkelig inn på meg personlig, sier Kjos til Dagbladet.

Sover dårlig Han smiler fortsatt, men medgir at det som skjer også går utover nattesøvnen.

- Nå vi har 35000 reisende som ikke kommer fram, bør det gå på nattesøvnen til de fleste, sier han til Dagbladet.

Det skinner gjennom at Kjos i natt ble kraftig irritert på motparten Norwegian Pilots Union og lederen Halvor Vatnar.

Han forteller at han og flere medarbeidere i går kveld jobbet sent for å få ferdig en «pakke» med forslag til løsninger, og at denne pakken ved midnatt ble spilt over til motparten.

Deretter var det meningen å møtes, etter det Dagbladet forstår på et advokatkontor i sentrum. Kjos er tydelig oppgitt når han forteller at det likevel ikke ble noe møte - og at Norwegian-ledelsen ikke fikk noe svar til tross for både eposter og telefonoppringninger.

- Hadde lagt seg - De hadde gått og lagt seg. Jeg synes det er liten respekt for dem du forhandler med. Det var enighet om at vi skulle forhandle utover natta, sier Kjos til Dagbladet.

Han forteller at han og flere andre i ledelsen ble sittende og vente på svar - som aldri kom.

- Vi ventet til halv to, sier han, og forteller at han ikke kom i seng før klokka to.
Dermed ble det ikke mye søvn på Norwegians konsernsjef denne natta heller.

- Jeg sover fort, sier Kjos til Dagbladet.

- Stemmer ikke Leder for pilotene i Norwegian Halvor Vatnar sier påstandene fra Bjørn Kjos om manglende forhandlingsvilje ikke er riktige.

— Etter å ha etterlyst forhandlingsmøte hele tirsdagen og en klar invitasjon fra vår side til et møte, fikk vi sent tirsdag kveld tilsendt en tekst som var tilnærmet det samme som vi tidligere har avvist. Vi sendte et svar til selskapet tidlig onsdag morgen og venter fortsatt på en tilbakemelding nå mange timer senere, sier Vatnar.