Bjørn Kjos ber kundene om unnskyldning

Norwegian-sjefen håper 737 MAX 8-flyene snart er i lufta igjen.

KANSELLERT Mange fly er satt på bakken og Norwegian har kansellert 19 flyvninger så langt, som følge av Max 8-kaoset. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norwegian-sjef Bjørn Kjos ber om unnskyldning til kundene som er rammet av 737 MAX 8-kaoset.

Se unnskyldningen i videovinduet øverst i saken.

Tirsdag ettermiddag valgte Norwegian å sette flyene på bakken. Årsaken er de to katatrofale ulykkene med Max 8-fly på kort tid: indonesiske Lion Air mistet en maskin i oktober i fjor, og 189 mennesker døde; mens Ethiopian Airlines-styrten søndag krevde 157 liv.

- Først og fremst vil jeg be om unnskylding til kundene som er rammet av at våre MAX-fly er satt på bakken, sier Kjos i videoen.

At flyene nå ikke brukes har ført til innstillinger og forsinkelser på flere flyvninger. Totalt har 19 flyvninger blitt kansellert i, til og fra Norge, opplyser selskapet i en pressemelding.

- Har jobba i hele natt

- Kundene våre er hovedprioritet nå. Kollegene mine har jobba i hele natt for å finne en løsning for kundene som er rammet. Takket være dette vil alle kunder bli ivaretatt, sier han.

Norwegian opplyser at berørte passasjerer kan ha krav på ombooking eller refusjon, men at det er en individuell vurdering.

Kjos understreker at det er viktig å huske at kun en liten del av virksomheten til Norwegian er påvirket. 18 av Norwegians 163 fly er av typen Boeing 737 MAX 8.

Han påpeker også at det er opp til Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrået (EASA) hvor lenge flyene vil stå parkert, og at han håper at de snart vil være i lufta igjen.

SETTES PÅ BAKKEN: Mandag morgen lokal tid melder Ethiopian Airlines på Twitter at de har valgt å sette alle 737 MAX 8-flyene på bakken. Selskapet opplyser at de ikke kjenner årsaken til ulykken, men gjør det som et sikkerhetstiltak. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN Vis mer

Vil ikke betale

Bjørn Kjos gjorde det også klart at Norwegian ikke vil ta kostnadene dette medfører.

- Det er åpenbart at vi ikke vil betale for kostnadene for flyene som er parkert. Vi vil sende regninga til de som har produsert flyene, sier Kjos.

I tillegg til at Norwegian og en rekke andre selskaper har valgt å sette 737 MAX 8-flyene på bakken, har en rekke land også stengt luftrommet sitt for flytypen.

Etterforskningen av ulykkene med MAX 8-flytypen er ikke ferdigstilt, men det spekuleres på at de skyldes problemer med flyenes avanserte automatikk som skal hindre dem i å steile, dvs. miste oppdriften.

Svarte bokser til Europa

Amerikanske luftfartsmyndigheter finner «ingen grunn» til å sette Boeing 737 Max 8-flyene på bakken. Det melder den amerikanske nyhetskanalen NBC News, og viser til en uttalelse fra det amerikanske luftfartstilsynet, FAA.

- Så langt har våre undersøkelser ikke vist noen systemfeil. Det er derfor ingen grunn til å beordre at flyet skal settes på bakken, heter det i uttalelsen.

Nå etterforskes flyulykken for fullt og mandag ble flyets «svarte bokser» funnet. Nå opplyser en talsmann for Ethiopian Airlines at boksene sendes til analyse i Europa.

«De svarte boksene» er i virkeligheten oransje og består av henholdsvis en taleregistrator og en ferdskriver. Disse kan gi etterforskerne svar på hvorfor flyet styrtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer