Bjørn Kjos har mistet 750 millioner kroner på 88 dager

Norwegian har stupt på børsen i sommer. Bjørn Kjos har mistet 750 millioner kroner.

TØFF SOMMER: Norwegian har stupt på børsen og aksjene til Bjørn Kjos har rast i verdi. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
TØFF SOMMER: Norwegian har stupt på børsen og aksjene til Bjørn Kjos har rast i verdi. Foto: Kristin Svorte/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Verdien av alle aksjene på Oslo Børs falt med 1,6 milliarder kroner til 1.740 milliarder kroner sist uke. Blant de 15 med milliardverdier på Oslo Børs var det bare fire som hadde oppgang, mens to stod stille og to hadde oppgang.

For de 11 med nedgang falt verdien på aksjene med drøyt 1 milliard kroner. De to med oppgang var John Fredriksen og Olav Thon.

For Kjell Inge Røkke og Ib Kunø var situasjonen uendret.

Tre klare tendenser John Fredriksen har holdt koken gjennom sommeren, mens Stein Erik Hagen og Bjørn Kjos har møtt kraftig motgang. Den tendeksen fortsatte sist uke.

John Fredriksen økte med 2,36 milliarder kroner, hvorav 114 millioner kroner skyldes kjøp av nye 20 millioner aksjer i Marine Harvest. Det kom etter at han foregående uke brukte 177 millioner kroner på 30 millioner aksjer til i Marine Harvest.

Aksjene Fredriksen kontrollerer på Oslo Børs er dermed snart verdt 50 milliarder kroner. Det er over 14 milliarder kroner mer enn ved inngangen til året.

Noe skyldes kjøpene av flere aksjer i blant annet Marine Harvest, men drøyt 9 milliarder kroner skyldes Seadrill, som har steget 39 prosent i år. Seadrill har alene gjort John Fredriksen nesten 38 millioner rikere hver eneste dag i snitt så langt i 2013.

For Bjørn Kjos og Stein Erik Hagen fortsatte nedturen sist uke.

Aksjene som Stein Erik Hagen kontrollerer i Orkla falt med nye 200 millioner kroner i verdi. Nå er aksjene verdt 11 milliarder kroner. Ved nyttår var de verdt 12,2 milliarder kroner og 12. juli var verdien 13 milliarder kroner.

Han kan imidlertid trøste seg med at han fikk utbetalt 624 millioner kroner i utbytte fra selskapet før sommeren.

Kjos har mistet 750 mill. Nedturen fortsatte også for Norwegian-sjefen Bjørn Kjos. Verdien på Norwegian-aksjene hans falt med 106 millioner kroner sist uke.

På toppen, på 316,5 kroner intradag den 3. juni i år, var Norwegian verdsatt til 11,1 milliarder kroner på Oslo Børs. Da var aksjene til Bjørn Kjos verdt over 2,5 milliarder kroner. Siden det har aksjen falt 31 prosent.

Nå er flyselskapet verdsatt til 7,7 milliarder kroner og aksjene til Bjørn Kjos er verdt 1,75 milliarder kroner. Det gir et verdifall på henholdsvis på 3,4 milliarder kroner og 750 millioner kroner.

Det tilsvarer et verdifall for Bjørn Kjos på over 8,5 millioner kroner i snitt hver eneste dag siden toppen for tre måneder siden. Flyselskapet har falt med knapt 39 millioner kroner i snitt hver dag siden 3. juni.
  De 15 rikeste Blant de som ikke er inne blant de 15 ligger Ole Peter Lorentzen fremdeles høyt på listen. Opera steg til ny all-time high sist uke og verdien på aksjene hans økte med 23 millioner kroner, til 657 millioner kroner.

Verdien på aksjene til de 15 rikeste er da på 107 milliarder kroner og med de 10 neste er det totalt snakk om aksjer for 111 milliarder kroner.

De 15 med milliardverdier på Oslo Børs står da for knapt 6,2 prosent av alle verdiene på Oslo Børs, mens de 25 rikeste tilsammen står for 6,4 prosent. Så langt i år er oppgangen på Oslo Børs på 11,9 prosent. De siste tolv månedene er hovedindeksen opp 14 prosent.

(Tallene er i millioner kroner)
Her finner du Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste