NEKTER FOR STREIKEBRYTERI: Norwegian-sjef Bjørn Kjos er i klinsj med egne piloter. Selskapet nekter for at de bryter noen regler når det erstattet streikende piloter. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NEKTER FOR STREIKEBRYTERI: Norwegian-sjef Bjørn Kjos er i klinsj med egne piloter. Selskapet nekter for at de bryter noen regler når det erstattet streikende piloter. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Bjørn Kjos i full klinsj med egne piloter: - Dette er helt klart ikke streikebryteri

Erstatter streikende piloter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norwegian-pilotene går i streik etter at forhandlingene i natt brøt sammen. 70 piloter er gått i streik, og det er tydelig at forhandlingene mellom Norwegian og fagforeningene har vært harde.

Norwegian vil hente inn piloter for å holde trafikken i live. Arbeidstakerorganisasjonen Parat raste i morgentimene i dag, og beskyldte Norwegian for streikebryteri, og mener praksisen deres er forkastelig.

- Dette er helt klart ikke streikebryteri, sa administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, på en pressekonferanse i selskapets hovedkontorer på Fornebu i dag.

- Tenker på passasjerene Det er dermed full klinsj mellom fagforeningen og pilotforeningen og Bjørn Kjos.

Fredag skrev Dagbladet at et titall piloter er på vei fra utlandet - Spania og/eller England - til Oslo og København for nødvendig å settes inn for de streikende pilotene.

- Vi ser på det at Norwegian vil leie inn eksterne piloter som organisert streikebryting, sa leder i Norwegians pilotforbund Halvor Vatnar på en pressekonferanse i dag tidlig. .

- Når den ene parten gjør noe som forhindrer en streik, er det forkastelig. Det gjør at systemet vårt ikke fungerer. Jeg er usikker på om Norwegian aner konsekvensene av hva de gjør, sa Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Deres syn er dermed totalt motsatt av sjefen Bjørn Kjos.

- Hadde vi konkret erstattet folkene og maskinene, kan det vel kalles streikebryteri, men det er konsernet som har masse flygere rundt omkring i hele Europa. Vi tar ikke over den konkrete maskinen og erstatter mannskapet, sier Kjos.

Han peker på at det bare er pilotene i Norwegian Air Norway som er tatt ut i streik, det norske selskapet er omtrent en femdel av drifta.

- Jeg kan si at det ikke er streikebryteri på bakgrunn av klare råd jeg har fått. Det er Norwegian Air Shuttle som leier inn materiell og personell. Det bruker vi flere underleverandører til, sier Kjos.

- Vi skal ikke gjøre noe ulovlig, og det forventer vi at ingen andre gjør heller, sier han.

Fagorganisasjonen Parat har varslet at det vil komme sympatiaksjoner dersom andre piloter blir leid inn, men Kjos vil ikke kommentere det.

— Det strømmer på med sympatierklæringer både fra Norge og fra utlandet, og vi er kjent med at det på flere hold nå vurderes sympatiaksjoner for å markere avsky mot Norwegians fremgangsmåte, sier Parat-leder Skjæggerud.

Svenske piloter har allerede varslet at de går ut i sympatistreik fra onsdag. Også den Europeiske Transportføderasjonen (ETF) har varslet at de nå vil vurdere aksjoner, ifølge Skjæggerud.

Beklaget Kjos beklaget imidlertid at det ble streik, men det var uansett ganske klart at avstanden mellom partene var stor i forhandlingene.

- Vi er de første til å beklage at vi ikke har kunnet komme til enighet med pilotene, sier han.

Han understreker imidlertid at selskapet vil jobbe for å få passasjerene på i lufta, og at selskapet skal holde sitt eget program.

- Vi har et ansvar om å ivareta passasjerene. Det er det vi gjør, sier han.

Norwegian vil prøve å gjennomføre flyprogrammet som normalt, og forventer ikke store forsinkelser på sine flyginger.

- Det er aldri noen garantier mot forsinkelser. Følg med på nettsidene våre og sosiale medier. Er det forsinkelser får du dessuten sms, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

Her kan du lese vår sak om hvordan du som kunde rammes av streiken og hva du har krav på.

 

RASER: Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud (t.v.), mener det er forkastelig at Norwegian henter inn piloter som kan fylle de streikende pilotenes oppgaver. Her med forhandlingsleder i Parat, Turid Svendsen og Halvor Vatnar, leder i Norwegians pilotforbund. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
RASER: Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud (t.v.), mener det er forkastelig at Norwegian henter inn piloter som kan fylle de streikende pilotenes oppgaver. Her med forhandlingsleder i Parat, Turid Svendsen og Halvor Vatnar, leder i Norwegians pilotforbund. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer