BEKLAGER: Norwegian-sjef Bjørn Kjos erkjenner at dette vil påvirke omdømmet til Norwegian. Han benyttet anledningen til å beklage til alle de som ikke har fått reise, pga konflikten i flyselskapet. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Bjørn Kjos innrømmer omdømmesvikt: - Trenger ikke være Einstein for å forstå det

Norwegian-sjefen i hardt vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): Etter åtte timers forhandling i advokatfirmaet BA-HRs lokaler på Tjuvholmen i går, landet Norwegian og flygernes fagforening en ny overtidsavtale.

Torsdag morgen møtte Norwegian-sjef Bjørn Kjos pressen i flyselskapets lokaler på Fornebu. Selskapet har vært i hardt vær den siste tiden på grunn av kanselleringer, pilotkrangel og sinte passasjerer. I går ble det kjent at også Frp boikotter selskapet etter Spania-retur.

- Først og fremst, er det beklagelig, vi beklager spesielt overfor alle de som er rammet og ikke har kommet seg på ferie. Det har vi jobbet mye for å unngå, sa Kjos på pressekonferansen.

Håper på tilgivelse

Kjos beklager at alle passasjerer ikke har kommet seg på ferie. Han kaller det en «forferdelig tid» for alle ansatte, og at kanselleringene er forferdelige for passasjerene.

- Det er helt forferdelig, man kan ha planlagt en ferie i månedsvis, og plutselig blir man fratatt den muligheten for å dra på feire, sier Kjos, som sier han og selskapet håper på å bli tilgitt.

FORFERDELIG: Bjørn Kjos beklaget overfor passasjerene. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
FORFERDELIG: Bjørn Kjos beklaget overfor passasjerene. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Det er kundene vi lever av. De må vi ha fokus på, sier Kjos, som innrømmer omdømmesvikt.

- Du trenger ikke være Einstein for å skjønne det, sier Norwegian-sjefen.

- Hvor har jeg vært hen?

Kjos skylder delvis på storstreiken i Frankrike mot pensjonsreformen.

Han forteller at den har ført til flere 100 kanselleringer for flygninger i fransk luftrom. Han sier at Norwegian har et mål om å ikke kansellere på grunn av slike streiker. Men han innrømmer at det å ikke kansellere ble vanskelig da de også manglet mannskap.

- Folk spør meg hvor jeg har vært hen? Jeg har vært i Brussel for å få dem til å slutte å streike, sammen med andre ledere, sier Kjos.

Fridagsavtale

Overtidsavtalen ble en inngått etter noen intense dager med kanselleringer og heftig ordbruk mellom partene.

Avtalen innebærer at den mye omtalte fridagsavtalen videreføres. Dette gjør det mulig for Norwegian å få piloter til å jobbe på dager da de egentlig har fri, og dermed unngå kanselleringer på grunn av mannskapsmangel.

Det har stormet rundt Norwegians avganger denne sommeren. I helga ble minst 18 avganger kansellert på grunn av flygermangel.

Disse skjedde etter avtalen mellom selskapet og pilotene om fridagskjøp gikk ut 1. juli. Norwegian er avhengig av avtalen for å ha nok kapasitet i de travleste periodene. I går opplyste Halvor Vatnar, lederen for Norwegian Pilot Union (NPU), at avtalen videreføres.

Beklager ikke til pilotene

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånevik sa onsdag til Dagbladet at en av grunnene til kanselleringene var at flere piloter meldte seg ”unfit for flight” kort tid før avgang. Det fikk pilotene til å rase og under gårsdagens forhandlinger skrev partene under en protokoll som understreket at det aldri var unormal sykemelding da det på lørdag ble kansellert 18 fly.

- Pilotforeningen krever en beklagelse for denne påstanden. Hvorfor sitter dette så langt inne? spør Dagbladets reporter.

- Man kan ikke beklage for noe man aldri har sagt. Vi sa aldri at det var mange sykemeldinger, vi har sagt "unfit fot flight". Disse kom inn på kort varsel, sier Kjos.

50 nye piloter

Men den langsiktige løsningen er at NPU har fått gjennomslag for å ansette flere faste flygere. Dette vil minske behovet for å kjøpe fridager.

- Vi har skrevet under en avtale om at Norwegian ansetter minst 50 nye piloter. Det har vært det viktigste for oss, sa Vatnar til Dagbladet i går kveld.

Flygesjef i Norwegian, Tomas Hesthammer, vil ikke gå i detalj om hva avtalen inneholder, men sier til NRK at ansettelsene vil skje utover høsten.

- Den vil ikke ha umiddelbar konsekvens i juli. Vi har også fått på plass fridagsavtalen igjen så vi kan kjøpe fridager fra pilotene, sier Hesthammer. Han tror dette vil være nok for at Norwegian nå skal få passasjerene frem til sine feriemål i sommer, sier han.