BRUKER SPAREKNIVEN: Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian vil kutte kostnader fremover. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
BRUKER SPAREKNIVEN: Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian vil kutte kostnader fremover. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.Vis mer

Bjørn Kjos pynter bruden

Forbereder flysalg - eller salg av hele Norwegian, ifølge investorer.

(Finansavisen): Onsdag kveld informerte Norwegian om kutt av enkelte ruter og nedleggelser av seks baser, primært i Spania og USA. Dette er i tråd med selskapets kostnadsprogram #Focus2019, hvor Norwegian skal spare inn 2 milliarder kroner i 2019.

Flere kilder forteller til Finansavisen at det var overraskende med kutt av seks baser, og at dette kan ha sammenheng med et nært forestående flysalg eller salg av hele virksomheten.

Trippel effekt

Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities sier til avisen at de seks basene kuttes som en konsekvens av kostnadsprogrammet, og tror at dette kan dra ned kapasiteten ytterligere for 2019.

- Estimater fra selskapet er en vekst på 15 til 20 prosent år for år i 2019, vi ligger inne med en vekst på 15 prosent, sier Sivertsen.

Sivertsen påpeker at rutene som kuttes mest sannsynlig har gått i underskudd med en negativ avkastning på kapitalen og med lave forhåndssalg.

- Dermed burde det gi en dobbel effekt for selskapet, mindre tap gjennom å kutte ruter og lavere kostnader med å få opp utnyttelse av de gjenværende basene. Den tredje effekten er at selskapet med lavere vekst vil slippe å rabattere billettene så mye, og da vil yielden stige, sier Sivertsen til avisen.

Tror på budkrig

En av de største aksjonærene i flyselskapet mener tiltaket er svært konstruktivt, og tror kostnadskuttene er dobbelt så store som varslet.

Han mener Kjos og Norwegian-styret nå «pynter bruden», slik at enten IAG eller andre selskaper som vil kjøpe Norwegian, bare kan stille seg ved alteret og gi sitt «ja».

- Tar man med den milliarden selskapet ikke skal betale til Rolls-Royce, så er det over fire milliarder i besparelser. Spørsmålet er bare om det er tidsnok, da kostnadene ikke får særlig stor innvirkning i første kvartal. Jeg tror likevel at ledelsen klarer å få til en avtale om flyene i nær fremtid, og dersom dette er et grep selskapet gjør i forkant av et flysalg, er det briljant, sier aksjonæren til Finansavisen, som ønsker å være anonym.

Andre økonominyheter:

- Intet umiddelbart boligkrakk og krisescenario
Tapte en halv milliard på skog

- Enorm etterspørsel etter disse boligene