BOKFØRT TAP: Bjørn Maaseide har tapt store penger på Kolibri Medical.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BOKFØRT TAP: Bjørn Maaseide har tapt store penger på Kolibri Medical. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Bjørn Maaseide taper millioner på helsesatsing: - Vi gikk på en smell med den rettssaken

Selskapet har gått 55 millioner i minus siden 2009, skriver Stavanger Aftenblad. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forretningsmann og tidligere sandvolleyballess Bjørn Maaseide taper store summer på sin investering i private helsetjenester.

Maaseide-familien eier - gjennom Maaseide Holding - 95 prosent av aksjene i investeringsselskapet Kolibri Medial Group, som igjen eier det private helseforetaket Forusakutten utenfor Stavanger. De største aksjonærene i Maaseide Holding er Bjørn Maaseide med familie, deriblant søster Kathrine Maaseide.

Ifølge revisor var det vesentlig usikkerhet knyttet til selskapets økonomiske evne til fortsatt drift. Forusakutten tilbyr både legevakt og mer spesialiserte helsetjenester.

Ekstremt tøffe år

Stavanger Aftenblads gjennomgang av årsresultatet for Forusakutten viser et samlet underskudd på 55 millioner kroner siden åpningen i 2009. Overfor avisa bekrefter Bjørn Maaseide tøffe økonomiske kår, og anslår et resultat før skatt i 2016 med 4 - 5 millioner kroner i minus. Regnskapet for 2015 viser nesten 20 millioner kroner i minus.

- Årene vi har bak oss, har vært ekstremt tøffe. Vi kunne ikke fortsatt sånn, sier Bjørn Maaseide til Stavanger Aftenblad.

Han sier videre at målet nå er å stabilisere driften, og legger til at friske midler er sikret gjennom refinansiering. Ifølge Maaseide har eierne fortsatt «stor tro på selskapet».

- Vi gikk på en smell

Etter Forusakutten til Maaseide åpnet dørene i 2009 har selskapet hatt underskudd hvert år med unntak av ett. Maaseide vil likevel ikke gi opp driften.

- Vi har tatt grep og tatt det beste fra Kolibri og Forusakutten. Det innebærer at vi satser på bedriftshelsetjeneste, spesialisthelsetjeneste, kirurgi og allmennmedisin der kundene våre betaler selv eller får helsetjenester gjennom forsikringsavtaler.

De store tapene kommer både fra en drift som går i underskudd og tap i retten mot en leverandør av medisinsk utstyr. Maaseides Kolibri Medical Group har tapt seks millioner kroner på en rettsrunde som endte med tap i Høyesterett.

- Vi gikk på en smell med den rettssaken, innrømmer Maaseide.