Bjørn Rosengren går av

Kjent for besøk på strippeklubb og uttalelser som «Norge er den siste Sovjet-stat». Nå forlater Björn Rosengren svensk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22. september 1999. Fusjonsavtalen mellom Telia og Telenor er endelig i havn etter en rekke kriser. Svenskenes superminister Björn Rosengren sitter på kafé med gode venner og medarbeidere og tok en øl. Da kommer en forskremt medarbeider styrtende inn og spøre om de har sett «Aktuelt». Uvitende om at mikrofonen fortsatt var aktiv og at kameraet lyste rødt, hadde Rosengren snakket rett fra levra. Svensk tv sendte utalelsene.

«Norge är den sista sovjetstaten, oerhört nationalistisk - allt är politik».

Uttalelsene ble også sendt på NRKs redaksjon 21. Tormod Hermansen holdt på å å gå rett i gulvet. Dagen etter måtte Rosengren krype til korset.

- Jeg er virkelig dypt lei meg for dette. Sannheten er at jeg ofte er misunnelig på Norge og deres framgang. Men etter at

intervjuet var over gikk vi der og spøkte, og det hele var sagt med glimt i øyet. Etter en lang natt med forhandlinger satt fleipen løst, unnskyldte Rosengren.

Svensk alt sammen

Det var ikke første gang hans løsslupne tunge tok et offentlige feilskjær under fusjonsforhandlingene.

- Dette er et svensk selskap. Det skal ha hovedkontor i Stockholm. Det registreres i Sverige, og skal hovednoteres på Stockholms børs, sa han til svensk TV i januar 1999.

Da intervjueren framholdt at den internasjonale avdelingen skulle ligge i Oslo, repliserte Rosengren:

- Ja, men der skal det bare jobbe tre - fire mennesker.

Tabu-tur

Som de fleste vil huske, ble Rosengren «forvist» til Nord-Sverige som fylkesmann etter uoversiktlige

bokføringer av besøk på stripteaseklubb. Etter et besøk på pornoklubben «Tabu» i Stockholm i 1991 hadde det gått med hele 50 000 kroner. Saken ble avslørt i 1994, og Rosengren ble sendt nordover.

Da han gjorde comeback i politikken i 1998, sammen med en annen skandalesosialdemokrat, Mona Sahlin, sammenlignet han seg selv med en massemorder.

Stor ommøblering

Sveriges statsminster Gøran persson beklaget i dag Rosengrens avgang. Også demokratiminister Britta Lejon og miljøvernminister Kjell Larsson forlater regjeringen. Lejon blir menig riksdagsrepresentant. Larsson trekker seg av helsemessige årsaker. Persson står dermed foran en større ommøblering av sin regjering.

- For fire - fem mord får man fengsel på livstid. Tolv år. Så avskrives det hele etter seks, sa han ved tiltredelsen.

Rosengren liker å ta med internasjonale gjester på nattklubb. Disse besøkene skal ifølge det Dagbladets spalte «Dagboka» kaller «meget sikre kilder» skyldes at han ellers så kraftfulle tunge sliter med engelsken. Dermed er det best å ta med gjestene på et etablissement med høyt nok støynivå.

Det var dessverre ikke mulig da han skulle møte europeisk presse i fokant av at Sverige tok over formannskapet i EU i januar 2001.

Her måtte mannen som skulle lede EUs politikk for telekommunikasjoner og industripolitikk, få hjelp både av tolk og regjeringskolleger for å få fram budskapet på engelsk. Forvirringen ble total da Rosengren selv grep ordet på «svengelsk» for å forklare hva han hadde ment.

Ros og ris like vanskelig

Men det var ikke bare når risen skal deles at det går galt for Rosengren. Da han skulle gratulere regjeringen Stoltenberg med tiltredelsen fikk ordene nok en gang litt vel sterk slagside. Det var ikke bare det at sosialdemokratene kom til makten i Norge som gjorde Rosengren glad, han syntes også det var hyggelig at Bondevik-regjeringen forsvant.

«Jag har med stort intresse följt den senaste tidens utveckling i norsk inrikespolitik och gläder mig åt de förändringar som skett.» skrev næringsministeren diplomatisk i sin gratulasjon.

Går av

Nå forlater han svensk politikk. Selv om statsminister Persson sist uke slo fast at han ikke hadde planer om å flytte på Rosengren i en nært forestående omdanning av regjeringen, vagle han i dag å gå av som næringsminister. Han forlater også Riksdagen. Ifølge Expressen.se skyldes avgangen at han har valgt å si ja til et jobbtilbud i næringslivet.

Björn Rosengren

  • Fylte 60 år i april.
  • Ingeniøreksamen i Stockholm i 1968.
  • Gjorde karriere i fagbevegelsen helt til strippesaken i 1994. Ble fylkesmann i Norrbotten i 1995.
  • Comeback i rikspolitikken som næringsminister i 1998.

«Jag har sedan en tid tillbaka övervägt min personliga situation och bestämt mig för att efter valet lämna samtliga mina politiska uppdrag.Skälet till mitt beslut är att jag inte är beredd att avsätta ytterligare en hel fyraårsperiod med intensiv politisk verksamhet. Jag har fyllt sextio år.» skriver hans departement i en pressemelding.

Vi merker oss med interesse denne endringen i svensk innenrikspolitikk.

...men tapen gikk. Rosengren måtte krype til korset.
«URSÄKTA: Rosengren måtte flere ganger beklage uttalelser i fusjonsprosessen mellom Telia og telenor.
SAVNES IKKE: 80 prosent av Aftonbladets vil ikke savne Rosengren i svensk politikk.
KAMERA GÅR: Rosengren trodde kameraet var skrudd av...