Bjørn skutt hos stortingsmann

Brunbjørnen gikk inn på sauebeitet til stortingsrepresentant Ola Dagfinn Gløtvold (56). Jegeren er siktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En fire år gammel brunbjørn ble skutt på sauebeitet til bonde og stortingsrepresentant Ola Dagfinn Gløtvold (Sp) fra Engerdal i Hedmark i natt.

- Vi fikk melding klokka tre i natt. Ifølge meldingen var det en nødrettssituasjon, sier seksjonssjef Jørn Berg i Miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Hedmark til Dagbladet.no.

Siden det dreier seg om mulig nødrett er det politiet som undersøker fellingen. I formiddag ble den lokale jegeren - en mann i slutten av 30-åra - siktet.

- Han har status som siktet fordi det er skutt vilt som etter viltloven er totalfredet, sier politiadvokat Thorbjørn Klundseter ved Hedmark politidistrikt til Dagbladet.no.

Fellingstillatelse avslått

Den 130 kilo tunge hannbjørnen ble skutt på Gløtvolds innmark ved gårdsbruket Gløtvola. Stortingsrepresentant Gløtvold var selv i Oslo da bjørnen ble skutt.

- Det var leid inn gjetere fra det lokale beitelaget til å passe på dyra etter at en sau ble drept på onsdag, sier Gløtvold til Dagbladet.no.

Han søkte fylkesmannen om fellingstillatelse for bjørn etter sauedrapet for to netter siden, men fikk avslag.

BRUNBJØRN: Det var et hanndyr av denne bjørnesorten som ble skutt i natt. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
BRUNBJØRN: Det var et hanndyr av denne bjørnesorten som ble skutt i natt. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

- Avslaget er under ankebehandling, sier rovviltkontakt Magnar Nordsveen i Statens naturoppsyn til Dagbladet.no.

Sauekadaveret lå fortsatt på Gløtvolds beitemark da bjørnen tuslet inn i området i natt.

- Den ble liggende som en buffer for å stanse bjørnen. Men den stanset ikke, og etter det jeg er blitt fortalt var den på vei mot de andre sauene da den ble skutt, sier Gløtvold.

- Jeg mener at nødvergeparagrafen må gjelde her, sier stortingsrepresentanten.- Når en bjørn går inn på innmark og til angrep på bufe, så synes jeg det er riktig.

Våknet av skudd

Jan Risbakken er en av de nærmeste naboene til Gløtvolds beitemarker. Han ble rykket ut av søvnen da bjørnen ble skutt i natt.

- Jeg våknet av skudd. Da jeg så ut av soveromsvinduet så jeg bevegelse i saueflokken, sier Risbakken til Dagbladet.no.

- Jeg la meg igjen, men sto opp tidlig i dag. Jeg så at politiet var kommet til stedet og hadde sperret av området.

Bjørnen ble skutt like i nærheten av den døde saueskrotten. Ifølge Engerdal Fjellstyre tok ikke bjørnen noen av de mellom 30 og 40 sauene som beitet i området i natt .

- Så vidt jeg vet tok ikke bjørnen noen dyr i natt, da den ble skutt, sier daglig leder Øyvind Sundet til Dagbladet.no.

Svenskebjørn

Det er ikke sjeldent at denne delen av Hedmark får besøk av bjørn som har streifet over svenskegrensa.

Direktoratet for naturforvaltning har gitt Fylkesmannen løyve til å gi fellingstillatelse på inntil to bjørner denne beitesesongen, i tilfelle bjørner går løs på beitedyr på innmark.

- Det er gjort ganske betydelige skader på beite i området i mange år, sier rovviltkontakt Magnar Nordsveen til Dagbladet.no.

- Men det er ikke så ofte at bjørner blir skutt, legger han til.

- Forrige gang en bjørn ble skutt i området tror jeg var i Kongsvinger for noen år tilbake, sier seksjonssjef Jørn Berg hos Fylkesmannen i Hedmark.

Beiteområdet der bjørnen ble skutt ble umiddelbart sperret av. Politiet - med bistand av representanter fra kommunen og fjellstyret - har utført tekniske undersøkelser.

- De er avsluttet, men den taktiske etterforskningen fortsetter, sier politiadvokat Klundseter.

Bjørneskrotten skal trolig fraktes til Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim for nærmere undersøkelser.

EIER SAUENE: Bjørnen ble skutt på beitemarkene til bonde og stortingsrepresentant Ola Dagfinn Gløtvold fra Hedmark. Han var selv i Oslo da den ble skutt.