Bjørn skutt i Sør-Trøndelag

Tre saueeiere felte en bjørn i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag i morges idet den var i ferd med å angripe tre sauer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørnen ble felt klokka 9, bare én time etter at Fylkesmannen i Sør-Trøndelag formelt hadde utstedt fellingstillatelse.

- De som skjøt var ikke på jaktlaget som hadde fått fellingstillatelse, men vi vil anta at dette dreier seg om nødverge ettersom dyret var i ferd med å ta for seg av sauene, sier mediekoordinator Svein Nic. Norberg i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

Norberg sier at alle de tre saueeierne løsnet skudd mot bjørnen, som ble felt før det offisielle jaktlaget hadde rukket å møtes.

Avventer

Saken er rapportert til Uttrøndelag politidistrikt. Politiinspektør Kjell Erik Waclawczyk sier til NTB at politiet foreløpig avventer situasjonen til de har fått klarlagt saken med Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Førstekonsulent ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Bjørn Rangbru, sier til NTB at dette trolig ikke er noen komplisert sak.

- Men det blir opp til politiet å finne ut om dette er i tråd med nødvergeparagrafen, sier Rangbru.

Rangbru sier de tre saueeierne som skjøt trolig ikke var klar over at det var gitt fellingstillatelse, fordi de hadde vært ute for å se etter sauene hele natta. De var på tur hjem da de traff på bjørnen.

Ti kadaver

Bjørnen ble først observert i traktene torsdag kveld.

- Rovviltkonsulenten fant gode spor, blant annet et avtrykk av bakfoten som ble målt til 21 centimeter. Det er det samme som ble målt på bjørnen som ble felt, så vi går ut fra at det er det samme dyret, sier Rangbru.

Det var Holtålen kommune som søkte om fellingstillatelse like før midnatt natt til søndag, etter at det var funnet ti sauekadaver i løpet av lørdag.

- Det er forholdsvis mange, sier Rangbru.

Rangbru sier Sør-Trøndelag er så langt unna yngleområdene for bjørn at rovdyret ikke er så kraftig beskyttet som i kjerneområdene. Han mener det trolig var en ung, svensk hannbjørn som hadde kommet over kjølen.

(NTB)