Bjørn Soknes skal lede granskingen av politiet i Hordaland

Gruppen har fått som mandat å undersøke om etterforskerne av Monika-saken hadde nødvendig kompetanse.

LEDER GRANSKNINGEN:
Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes skal lede granskningen av politiets etterforskning i Monika-saken.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
LEDER GRANSKNINGEN: Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes skal lede granskningen av politiets etterforskning i Monika-saken. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Førstestatsadvokat Bjørn Soknes i Trøndelag statsadvokatembeter skal lede riksadvokatens granskningsgruppe i den såkale Monika-saken. Undersøkelsene skal rette seg mot etterforskningen og den påtalemessige behandlingen av saken i perioden fra døsfallet fant sted og fram til politiet traff beslutning om å gjenoppta etterforskningen.

- Det sentrale i arbeidsgruppens mandat er å undersøke om det kan trekkes politi- og påtalefaglig lærdom ut av arbeidet som ble gjort i denne perioden, skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch i en pressemelding.

Mandatet I et brev fra riksadvokat Tor-Aksel Busch til førstestatsadvokat Bjørn Soknes er mandatet til granskningsgruppen nøye definert. De skal foreta en grundig vurdering av etterforskningen som ble foretatt av Bergen sentrum politistasjon og Hordaland politidistrikt.

I mandatet står det at de særskilt skal vurdere etterforskningsgruppens kompetanse, sammensetning, ansvarsfordeling og organisering og samarbeidet med personellet i Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt.

Videre skal de undersøke om etterforskningen ble ledet av en politifaglig etterforskningsleder, om det ble utarbeidet etterforskningsplaner, hvilke ressurser etterforskningen hadde tilgang til, hvilken bistand de har fått fra Kripos og om det var andre spor det kunne være nærliggende for Kripos å følge opp.

- Snarest mulig Riksadvokaten ber også gruppen om å undersøke om politimester Geir Gudmundsen i Hordaland har utarbeidet generelle instrukser for behandlingen av denne type saker og graden av etterlevelse av disse.

Førstestatsadvokat Bjørn Soknes får med seg politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl fra Rogaland, politiadvokat Hilde Hermanrud Strand fra Oslo, politioverbetjent Ole Morten Størseth fra Follo og politioverbetjent Ingrid Tveit fra Økokrim. Gruppen har fått i oppgave å avlegge sin rapport til riksadvokaten snarest mulig, og seinest innen utgangen av januar 2015.

DØDE I HJEMMET: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sin hjem på Sotra. Foto: Politiet / ABC Nyheter
DØDE I HJEMMET: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sin hjem på Sotra. Foto: Politiet / ABC Nyheter Vis mer