Bjørn tok 2700 rotter

Ved hjelp av datastyrte feller klarte driftsleder Bjørn Salvesen i Bamble kommune å sende 2700 ubehagelige beist over til de evige rottejaktmarker i 2014.

GODE FELLER: Driftsleder Bjørn Salvesen i Bamble kommune har tatt 2700 rotter i 2014 takket være elektroniske rottefeller, som dette. De er plassert nede i kummer, med styringsenheten rett under kumlokket. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
GODE FELLER: Driftsleder Bjørn Salvesen i Bamble kommune har tatt 2700 rotter i 2014 takket være elektroniske rottefeller, som dette. De er plassert nede i kummer, med styringsenheten rett under kumlokket. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LANGESUND (Dagbladet): Rotteplagen i Langesund sentrum har eksistert en god stund, men vært sterkt økende det siste halvåret. Noe lokalavisa PD omtalte 6. januar, og Varden dagen etter. Bamble kommune har tatt klagene fra publikum på alvor og investert i leie av kostbare, datastyrte rottefeller, for å få bukt med problemet.

- Rotter er en plage i mange kommuner. De holder til i kloakken, og finner derfra veien inn i hus og til steder, der det er mat å finne. Vi gikk vekk fra rottegift, for å spare miljøet, og leier inn feller. De reagerer på varme fra rottene. Hvert «skudd» registreres og  sendes over til datasystemet. Vi får oversikt en gang i måneden. I fjor tok vi 2700. På tre feller de siste tre ukene har vi tatt 60 dyr, forteller Salvesen til Dagbladet.

Han forklarer at fellene er selvdrevne elektroniske og datastyrte mekanismer som settes i kummer. Rottene passer gjennom et rør, som er fella. «Skuddene» er sensorer som reagerer på rotta, og sender fra 8 til 14 stålspisser gjennom kroppen. Deretter faller dyret ned i avløpssystemet.

God investering - Hvorfor er det så mange rotter nå?

- Det har alltid vært en del rotter. Det tror jeg ikke vi kommer unna uansett. Men været i fjor, og hittil i vinter, har gjort det greit for rottene, som har ynglet. Derfor har vi fått en øking, sier Bjørn Salvesen.

ENKEL PLASSERING: Rottefellene plasseres over en av røråpningene i kummen. Når rottene passerer gjennom røret merker en føler varmen fra rotta og skyter ut stålpigger, som gjennomborer dyret og dreper deet. Deretter skylles kroppen videre i kloakksystemet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
ENKEL PLASSERING: Rottefellene plasseres over en av røråpningene i kummen. Når rottene passerer gjennom røret merker en føler varmen fra rotta og skyter ut stålpigger, som gjennomborer dyret og dreper deet. Deretter skylles kroppen videre i kloakksystemet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Hittil har kommunen leid 17 inn feller. Årsprisen er 14 000 kroner per felle. I alt 238 000 kroner. Målet er 25 feller.

- Dette er en god investering. Vi alltid brukt penger på rotteproblemet. Da la vi ut gift, og hadde vi ingen kontroll med rottene. Om de døde i kloakken, eller klarte å ta seg inn i hus før de døde. Vi var heller ikke sikre på om bare rottene fikk gifta i seg. Nå har vi kontroll, forsikrer Bjørn Salvesen.

Slutt med foring Rotter er ifølge driftslederen svært stedbundne dyr. De holder seg der det er mat og trygge omgivelser. I Langesund er det flere tomme næringslokaler, der dyrene kan boltre seg fritt. I tillegg finnes det en del mennesker som forer fugler og katter, samt at det i hager og andre steder er hageavfallshauger, som gir rottene ly og beskyttelse.

- Dersom folk må nok gå litt i seg sjøl. Foring av fugler og dyr gir rottene muligheter til å finne mat lett. Ved å tenke over hva en gjør, og fjerne de mulighetene rottene har, vil tallet trolig gå ned, forklarer driftslederen.

Han har ingen tro på at det blir rottefritt noen gang, men problemene kan avta.

Rotte i ventilatoren Det mange frykter er at rottene kan ta seg inn i husa. Det har skjedde.

LETT Å KONTROLLERE: Driftsleder Bjørn Salvesen forteller at det er lett å kontrollere og å skifte plassering på de elektroniske rottefellene. De plasseres etter observasjoner fra publikum. Per Flåthe / Dagbladet
LETT Å KONTROLLERE: Driftsleder Bjørn Salvesen forteller at det er lett å kontrollere og å skifte plassering på de elektroniske rottefellene. De plasseres etter observasjoner fra publikum. Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

En historie fra 2014 gjelder kvinnen som opplevde at ei rotte falt ned fra ventilatoren, mens hun laget mat til barna. Hun bodde da i en leilighet i Langesund sentrum.

Næringsdrivende i byen opplever at de mindre behagelige dyrene vandrer helt åpenlyst rundt butikkene deres på dagtid. At dette nå blir kjent frykter de kan ha innvirkning på turistene som næringslivet er avhengig av i sommermånedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer