Bjørn Vidar (47) har satt norgesrekord i pi

Hvor mange desimaler husker du?

NORGESREKORD: Tallet 3,14 eller brøken 22/7 brukes gjerne som tilnærming til pi. Bjørn Vidar Næss stanset ikke der. Han har pugget pi-desimaler til den store gullmedalje. Foto: Privat / NTB Scanpix
NORGESREKORD: Tallet 3,14 eller brøken 22/7 brukes gjerne som tilnærming til pi. Bjørn Vidar Næss stanset ikke der. Han har pugget pi-desimaler til den store gullmedalje. Foto: Privat / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 3,14159....

Kan du fortsette remsen?

Det kan i alle fall kongsbergmannen Bjørn Vidar Næss.

Mandag kom beskjeden han hadde ventet på: Rekordforsøket hans er godkjent og han kan nå kalle seg norgesmester i pi.

- På tide med ny rekord Næss greide å huske 1206 desimaler av den matematiske konstanten. Det er 95 flere enn Trond Munkejord ramset opp da han satte den forrige rekorden i 2007.

- Det var på tide å slå rekorden, Det er veldig morsomt, og en bekreftelse på at arbeidet med å memorere tall har båret frukter, sier en glad rekordholder til Dagbladet.

Å ramse opp alle tallene tok 18 minutter og 39 sekunder.
 
Næss insisterer på at hjernen hans slett ikke er eksepsjonell, men han synes det er morsomt å få vist hva hjernen er i stand til.

- Mange kan klare å gjøre utrolige ting med hjernen hvis man går inn for å bruke og stimulere den mer enn man vanligvis gjør i hverdagen. Det er et utrolig potensial vi har, alle sammen.

Assosiasjonsteknikk Næss bestemte seg for å pugge pi-desimaler for å holde seg i form mentalt.

- Jeg har en del helseproblemer, som gjør at jeg sitter mye stille og holder meg innendørs. Mye forskning viser at det er svært viktig å opprettholde mentale evner ved å stimulere hjernen til å gjøre forskjellige ting. Det er rett og slett det som gjorde at jeg fikk ideen.

Når man skal memorere så mange tall kan man ikke bare basere seg på å huske talene alene. Man bruker memoreringsteknikker, forteller rekordholderen.

- Det er mange måter å gjøre det på. Det er utarbeidet en del forskning på det området. Jeg bruker blant annet en ganske velkjent teknikk som går ut på å omkode noen av tallene til bokstaver. Da kan man sette sammen bokstavene til ord, som man rett og slett kan bruke til å gi assosiasjoner. Da kan man lage historier av tallene, noe som gjør det lettere.

Nytt mål Pi har blitt kalkulert til å ha over 12,1 billioner desimaler.

- Det er gøy å ha norgesrekorden, men det er langt frem til verdensrekorden på 67890 desimaler, sier Næss.

Hans neste mål er å greie over 10 000.

- Det er to svensker som har klart å memorere 10 000. Klarer jeg litt mer enn det blir det nordisk rekord, sier han.

- Det er ikke så mange som driver med det i Norden, men i USA er det en stor sak å memorere pi. På pi-dagen 14. mars har de pi-konkurranser på amerikanske skoler.

Lærte russisk på egenhånd Kongsbergmannen er en ivrig nettsjakkspiller, og han har også lært seg språk ved hjelp av memoreringsteknikker.

- I tillegg til norsk, engelsk og litt tysk snakker jeg italiensk og jeg har tidligere lært meg russisk. Sjakk er stort i Russland og det finnes sjakklitteratur som ikke er oversatt. For å kunne lese russisk sjakklitteratur lærte jeg meg russisk på egenhånd, forteller han.

- Det er ikke det at jeg er noen språkbegavelse, det er det at jeg bruker memoreringsteknikker også for å lære språk. Teknikkene kan hjelpe masse.

P.S. Om du ikke har planer om å memorere 10 000 tegn, kan det kanskje være overkommelig å pugge de 100 første. De er:
3.1415926535897932384626433832795028841971693993751058209749445923078164062862089986280348253421170679

Har du lyst på bedre hukommelse?

• Begynn å bruke noen enkle teknikker i hverdagen.

• For eksempel kan du assosiere ting med hverandre.

• Dropp handlelisten når du skal i butikken og lag heller din egen historie.

• Dann et mentalt bilde, hvor du knytter sammen de tingene du skal kjøpe.

• Skal du kjøpe brød, shampo og en ost? Da kan du se for deg et brød du dynker med shampo og strør ost over.

Kilde: Bjørn Vidar Næss

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer