VANT I RETTEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes var  DBTV valgsending 
 Rødt-leder Bjørnar Moxnes . Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VANT I RETTEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes var DBTV valgsending Rødt-leder Bjørnar Moxnes . Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Bjørnar Moxnes frifunnet for brudd på taushetsplikten

Nektet å godta forelegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rødt-leder Bjørnar Moxnes er frifunnet i Oslo tingrett etter at kommunen anmeldte han for brudd på taushetsplikten.

- Jeg er utrolig glad for å ha blitt frikjent av en enstemmig tingrett, sier Moxnes til Dagbladet.

Valgvinnerens lykkerus fortsetter med dagens frifinnelse. Rødt gjorde et rekordvalg og fikk tre mandater i Oslo. På landsbasis fikk partiet inn 80 mandater, som er 27 mandater mer enn for fire år siden.

Offentliggjorde rapport på hjemmesidene I januar i fjor offentliggjorde Rødt-leder Bjørnar Moxnes informasjon fra en granskingsrapport om Lindeberg-saken, der en hjelpepleier ble beskyldt for overgrep mot to pasienter. Hjelpepleieren ble politianmeldt, mistet jobben, men fikk stillingen tilbake i fjor etter at politiet henla saken.

Oslo kommune ble kritisert for håndteringen av saken. Kommunerevisjonen gransket derfor saksbehandlingen. Det endte med en rapport som ble unntatt offentlighet. Men partiet Rødt la rapporten ut på sitt nettsted i januar i fjor.

Derfor ble Moxnes anmeldt og fikk et forelegg på 15.000 kroner som han nektet å godta for brudd på taushetsplikten for personer i kommunens tjeneste.

Moxnes har ikke bestridt at han forsettlig la ut revisjonsrapporten i slik utgave på partiets hjemmeside. Han nektet imidlertid straffeskyld under henvisning til at han i forkant hadde gjort en konkret vurdering av hva han kunne nedsladde og publisere uten å krenke taushetsplikten.

- Byrådet har vært gjennomsyret av en ukultur av hemmelighold, og jeg ønsker å bruke dommen til å kjempe for åpenhet for innbyggerne, sier Moxnes.

Han pekte på at størstedelen allerede var offentlig kjent eller alminnelig tilgjengelig, og den nedsladdede delen i hovedsak kritiserer kommunale lederes tjenestehandlinger, slik at behovet for hemmelighold ikke var tilstede.

Glad og lettet På Facebook skriver han:

«Jeg frikjent av en enstemmig Tingrett!!! Denne dommen er en seier for ytringsfriheten. Vi skal bruke den til å gjøre slutt på ulovlig hemmelighold i Oslo kommune. Vi skal presse Raymond Johansen og Arbeiderpartiet til en åpenhetskultur som Høyre og Fabian Stang aldri ville ha godtatt.

Og vi skal bruke den til å skape åpenhet og innsyn for innbyggere i kommuner over det ganske land. Og så lurer jeg litt på hva de tenker i dag, bystyremedlemmene fra De Grønne, Ap, KrF, Venstre, Frp og Høyre - som alle som en politianmeldte en opposisjonspolitiker.

Men først og fremst er jeg utrolig glad og letta. Takk for støtten jeg har fått!»

Nøktern Stang Fabian Stang, som sto i spissen for anmeldelsen av Moxnes, mener at han alltid har vært pådriver for åpenhet.

- Jeg er veldig for åpenhet i alle mulige sammenhenger. Men det er veldig viktig at personopplysninger om våre ansatte ikke skal komme ut, ikke for å skjule den kommunale virksomhe, men for å iverata deres rettigheter, sier Stang.

- Vi må framover vurdere hvordan vi skal behandle konfidensielle opplysninger slik at bystyremedlemmene får full innsikt, men på en sånn måte at det går ut over de ansattes personopplysninger.

- Mener du framdeles at Moxnes Brøt taushetsplikten?

- Dette er et såpass jurdisk spørsmål at det er opp til domstolen å avgjøre det, avslutter han.