HISTORISK: Rødt ligger an til å gjøre et historisk valg, og kan få sin første stortingsrepresentant siden partiet het Rød Valgallianse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HISTORISK: Rødt ligger an til å gjøre et historisk valg, og kan få sin første stortingsrepresentant siden partiet het Rød Valgallianse. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Rødts valgvake:

Bjørnar Moxnes til jublende valgvake: - Folket vil at Sylvi Listhaug skal miste jobben

Rødt gjør historisk valg, og alt tyder på fast stortingsplass. Nå ruster Moxnes seg til opposisjonskamp mot de blå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rødts valgvake ved utestedet «Ingensteds» gikk mandag kveld på en real smell. I det lengste hadde partiet håpet å få inn opp mot åtte faste plasser på Stortinget.

Jubelen sto likevel i taket alt etter at den første målingen viste at Moxnes lå an til å komme inn med god margin. Valgresultatet er historisk for partiet, som ikke siden 1997 og de het Rød Valgallianse, har hatt en stemme på Stortinget.

Da Moxnes i kveld entret scenen under kveldens valgvake til vill jubel fra Rødts kjernevelgere, på utestedet «Ingensteds», ga han en klar beskjed til Erna Solberg.

- Det er helt i det blå - eller i det røde - hva som skjer med flertallet på Stortinget. Det kan skje at Erna Solberg og de borgerlige så vidt vinner flertallet, om så med en hårfin margin.

Vil kvitte seg med Listhaug

- Hvis det skjer, har jeg en veldig klar beskjed til Erna Solberg og resten av gjengen. Kanskje vinner dere valget, men kampen om hva dere får gjennomført på Stortinget har så vidt begynt. Vi skal slåss mot hver kvadratmeter dere vil privatisere, og for hver soldat dere vil sende i krig, sa Moxnes, og ble igjen avbrutt av vill jubel i salen.

FULL JUBEL: - Vi skal slåss mot hver kvadratmeter dere vil privatisere, sa Bjørnar Moxnes til full jubel hos de frammøtte på Rødts valgvake. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FULL JUBEL: - Vi skal slåss mot hver kvadratmeter dere vil privatisere, sa Bjørnar Moxnes til full jubel hos de frammøtte på Rødts valgvake. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Så fortsatte han:

- Vi skal være der for alle menneskene som er lei av den borgerlige politikken som ønsker et nytt flertall, og som vil stanse de borgerlige hvis de mot formodning skulle vinne valget.

- Et konkret forslag til statministeren, uansett hvordan dette ender, fortsatte Moxnes:

- Det er et stort flertall i befolkningen som er enig i en ting, at Sylvi Listhaug skal miste jobben, sa Moxnes, før Rødt-velgerne igjen avbrøt han med vill jubel og trampeklapp.

- Gjennombrudd for Rødt

Dersom valgresultatet skulle snu i løpet av kvelden, slik at Rødt likevel skulle komme på vippen, er det kampen mot velferdsprofitt Moxnes trekker frem som viktig.

- Det er for tidlig for Rødt å komme med noen eventuell kravliste, men forbudet mot profitt i velferdstjenester og krafttaket for eldre vil fortsatt være viktig.

Rødt hadde før valget håpet på opp mot åtte mandater, men dette målet er det nå klart at er helt urealistisk å oppnå. Rødt-lederen strålte likevel, også fra scenen:

- Etter valget for fire år siden var det vanskelig å se for seg hvordan valgkampen skulle gå i 2017. Det gikk ganske dårlig for fire år siden, og mange var veldig skuffa. Jeg også.

- I dag så har titusener av mennesker stemt Rødt for aller første gang, fordi vi viser handlekraft i kampen mot forskjells-Norge. For Rødt er dette valget et gjennombrudd, sa Moxnes.