<strong>ENSOM:</strong> Bjørnar Moxnes er enslig stortingsrepresentant for Rødt. Målingene tyder på at han bare har ett år igjen av tilværelsen som ensom ulv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENSOM: Bjørnar Moxnes er enslig stortingsrepresentant for Rødt. Målingene tyder på at han bare har ett år igjen av tilværelsen som ensom ulv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bjørnars tre krav til Jonas

Bjørnar Moxnes frykter at et nytt flertall ikke vil gi ny politikk. Nå avslører Rødt-lederen for første gang hva målet er for neste års stortingsvalg.

Publisert

- Jeg håper Arbeiderpartiet kommer i bedre form, men det viktigste er at det blir et flertall for en ny regjering og en ny politikk. Gjør Rødt et rekordvalg er det den største garantien for at ikke alt blir som før, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

De siste tre årene har han vært en ensom ulv i stortingssalen som eneste Rødt-representant. Mye tyder på at det ikke blir tilfelle etter valget om et år.

Sist stortingsvalg endte på 2,4 prosent for Rødt, men partiet ligger nå stabilt over sperregrensen på målingene med 4,2 på snittet av sju målinger så langt i september, ifølge Poll of Polls.

Men Moxnes er ikke fornøyd med det.

- Min ambisjon er å tredoble resultatet fra forrige stortingsvalg og få 7,2 prosent. Det er ambisiøst, men fullt mulig å få til med tidenes grasrotvalgkamp og hvis vi får de borgerlige partiene og den økonomiske eliten til å ta debatten om økte forskjeller og profitt i velferden, sier Moxnes.

Det er nå fire partier som slåss mot sperregrensen på 4 prosent. Nås det magiske tallet, får partiet utjevningsmandater. Det er forskjellen på å få inn ett eller to direktemandater til å få inn en gruppe fra hele landet.

Sperregrense-partiene

KrF og Venstre ligger stabilt under sperregrensen på målingene, mens Rødt og MDG ligger stabilt over. Sist valg i 2017 snek Venstre seg akkurat over, mens Rødt og MDG ikke nådde opp - og Erna Solberg kunne fortsette som statsminister.

- 2021-valget avgjøres av sperregrensen. Hvis vi kommer over, blir det fort regjeringsskifte og Erna må gå. Hvis vi går under og KrF og Venstre kommer over, blir det fire nye år med Erna. Noen små endringer rundt sperregrensen kan gjøre hele utslaget. Vårt mål er å bli større enn Venstre og KrF og gjøre et rekordvalg. Det ligger godt til rette for det, sier en offensiv Moxnes.

Men å bytte ut Erna er bare halve jobben. Moxnes frykter at et svekket Ap og et styrket Sp vil føre til at kursen ikke endres nevneverdig og har følgende melding til Jonas Gahr Støre - som kanskje har et flertall bak seg om ett år og én dag.

- Forskjellene mellom folk skal ned med et nytt flertall. Vi må ha en helt ny og mye mer rettferdig skattepolitikk der de som har mye penger må bidra mye mer til fellesskapet. Vi skal få en profittfri velferd og gjøre slutt på at milliarder av kroner renner ut av eldreomsorgen og barnehagene og inn på kontoene til milliardærer. Det er også mange som opplever at miljøpolitikken først og fremst er for dem som har god råd og bor i byene, sier Moxnes, som etterlyser en miljøpolitikk som innebærer en statlig satsing på industri i distriktene.

Provosert av Vedum

Moxnes har heller ikke glemt hva Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sa til NRK i sommer:

- Vi ønsker en Sp/Ap-basert regjering. En dag kan du samarbeide med Høyre, en annen dag Frp, KrF, en annen dag SV. Altså sånn er jo norsk politikk, og det er jo det fine med det. Vi er ikke så ideologiske at vi ikke samarbeider på tvers. Men vi er krystallklare på sak. Den sentraliseringspolitikken Høyre og Frp har ført, har ført Norge i feil retning, sa Vedum.

Moxnes ber velgerne merke seg Vedums ord.

- Det virker som om Senterpartiet ønsker å shoppe flertall fra sak til sak. Vedum må ta et valg og ikke gjemme seg bak at han «snakker om politikk og ikke spill». Men dette er jo politikk! Vil Sp ta et oppgjør med økende forskjeller og profitt i velferden?

- Vil de ta et oppgjør med dette må de gå sammen med oss og ikke Høyre. Vi ønsker et regjeringsskifte, men også et politisk retningsskift. Det kan man ikke få til når de viktigste sakene gjøres opp med Høyre og Frp. Da blir velferds- og skattepolitikken mer av det samme, det tror jeg ikke velgerne ønsker seg, sier Moxnes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer