Bjørndalen ba Valla trekke seg

Trosset Fellesforbundet-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): LO-leder Gerd-Liv Valla har foreløpig nektet å kommentere om hun vil trekke seg som kandidat til valgkomiteen, selv om flere har rådet henne til å gjøre akkurat det.

I dagens utgave av Aftenposten bekrefter Kjell Bjørndalen, leder av Fellesforbundet, at han ba Valla vurdere sitt kandidatur forrige fredag, med hele LO-sekretariatet til stede.

Bjørndalen sier at han vil gjenta sitt synspunkt når sentralstyret skal behandle saken. Dermed kan det være duket for mer uro i Landsorganisasjonen.

- Ødelegger troverdigheten

Dagbladet skrev igår at mange av fylkeslederne i Arbeiderpartiet har samme oppfatning. Ifølge Per Rune Henriksen, fylkesleder i Hordaland, ønsker flertallet av fylkeslederne å frata Valla ledervervet i valgkomiteen dersom hun blir foreslått til vervet på landsstyremøtet i februar.

Kjell Bjørndalen mener at bråket rundt LO-lederen virker ødeleggende for troverdigheten hennes. Det sier han til Dagbladets papirutgave i dag, i forbindelse med opplysningene om at Valla ikke informerte Thorbjørn Jagland om Berit-Reiss Andersens avgang som statssekretær.

- Jeg mener Reiss-Andersen-saken er uheldig fordi det kan stilles spørsmål ved Vallas troverdighet, sier Bjørndalen til Dagbladet.

Mye kritikk

OVERHØRTE RÅD: Kjell Bjørndalen, leder for Fellesorganisasjonen, skal fredag ha bedt Gerd-Liv Valla om å trekke seg som kandidat til leder av valgkomiteen. Foto: Kristin Svorte / Nina Hansen
OVERHØRTE RÅD: Kjell Bjørndalen, leder for Fellesorganisasjonen, skal fredag ha bedt Gerd-Liv Valla om å trekke seg som kandidat til leder av valgkomiteen. Foto: Kristin Svorte / Nina Hansen Vis mer

Kjell Bjørndalen er en mektig stemme, som leder for LOs største forbund innen privat sektor. Men han er ikke den eneste forbundslederen som har gått ut og kritisert Gerd-Liv Valla de siste dagene. Eli Ljunggren, leder i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, anklaget Valla for å mangle en menneskelig side og godtok ikke unnskyldningen hennes fredag.

Det har vært en stri start på året for Valla, som bare for noen uker siden ble rangert som Norges mektigste kvinne. Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier i dag til Dagsavisen at mediestormen rundt Valla har vært den tøffeste han kan komme på.

- Tøffeste mediestormen noensinne

Han sammenligner den med mediekjøret mot Jan P. Syse, Thorbjørn Jagland og Tore Tønne.

- Men jeg tror ingen av disse var så omfattende, så langvarige og så personlige som mot Valla. Jeg tror dette må være det tøffeste noen politiker eller offentlig person har gått gjennom. Det er en enorm belastning, sier han.

Men Kokkvold mener også at hun kunne ha unngått mye av presset ved å opptre på en annen måte.

- Hadde hun sagt det hun sa fredag en uke tidligere, med litt større ydmykhet, ville dette ganske raskt gått over, sier han til Dagsavisen.

-Legg kortene på bordet

Geir Bjørkli, leder for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, sier til VG i dag at Valla bør legge alle kortene på bordet.

- Vi orker ikke en uke til med dette helvetet. Valla og alle andre involverte i denne saken må legge alle kort på bordet. Ingenting må være skjult. Og dette må gjøres i dag, sier han.

Ifølge VG åpner nå flere anonyme LO-topper for at Valla kan komme til å måtte overlate lederskapet i LO til nestleder Roar Flåthen. Grunnen er måten hun har håndtert den siste tidens krisesaker på.