Bjørndalen OL-klar i langrenn

Ole Einar Bjørndalen sier han går 30 kilometer i Salt Lake-OL hvis han er i form. Lørdag tok han en ny 2.plass bak svenske Per Elofsson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den norske skiskytteren har tatt verdenscupen i langrenn med storm denne sesongen. 2. plassen i Kuopio for en drøy måned siden viste at han var i nærheten av den aller beste, og etter dagens spurttap mot Elofsson har Bjørndalen befestet sin posisjon som medaljekandidat i to OL-grener.

Er han i form, går han garantert OL-åpningsøvelsen i langrenn.

I dag var det bare et halvsekund som skilte de to beste etter en vanvittig spennende langspurt som norske TV-seere uten dekodertilgang ble snytt for.

Christian Hoffmann tok 3.plassen, 11,4 sekunder bak Elofsson. Den spurtsterke østerrikeren brakk staven i den siste bakken en drøy kilometer før mål og kom bakpå.

Kristen Skjeldal, derimot, avanserte i feltet mot slutten, klemte til med en flott 4.plass og sikret seg OL-billett.

Vil gå i OL

- Jeg elsker å gå på ski når jeg er i form, og er jeg det i OL går jeg nok 30-kilometeren, sa Bjørndalen til NTB etter fellesstarten i det tidligere VM-tettstedet Ramsau.

Avgjørelsen blir tatt i løpet av helgen. Bjørndalen konfererer med skiskyttertrener Erlend Slokvik og langrennstrener Pål Gunnar Mikkelsplass før den videre OL-planen spikres.

- Jeg har lyst til å gå langrenn, men da må jeg være i form, gjentok Bjørndalen. Og kjenner vi Simostranda-ekspressen rett, er han i sitt livs form når moroa starter i USA.

- Men det er så mange gode løpere i langrenn at det ikke nytter bare å slenge seg med. Går jeg, er det for at jeg er i slag og for å vinne, sier Bjørndalen.

- Vi tar avgjørelsen sammen, og det ligger ingen føringer fra noe hold. Noen kommer med gode råd, men det er også alt, opplyste Erlend Slokvik til NTB.

- Vi må se på helheten. Hvis Ole Einar er i form, har han ingen problemer med å hente seg inn foran åpningsøvelsen i skiskyting to dager etter. En hviledag skal være nok, det er han vant til fra skiskyting, fortsatte Slokvik.

Og går Bjørndalen godt på 30-kilometeren, blinker stafetten i det fjerne. Den går dagen etter den sis te individuelle blinken har falt i Soldier Hollow. Skiskytterstafetten går tre dager senere.

Stor bredde

Bredden i verdenstoppen i fristil er langt bedre enn i klassisk. I sesongåpningen i klassisk sto åtte nordmenn øverst på resultatlisten. Etter lørdagens 30-kilometer var løpere fra 11 nasjoner inne blant de 13 beste.

Men i fravær av spanieren Johan Mühlegg og Thomas Alsgaard var det fire mann det sto mellom midtveis på den siste 5-kilometersløyfen. Elofsson, som sprengte feltet ut på den nest siste runden, Bjørndalen, Hoffmann og Skjeldal.

- Per rykket ut på den femte runden og jeg ble liggende litt bak. Det kostet krefter å ta ham inn igjen, men da jeg fikk kontakt igjen ut på sisterunden følte jeg meg pigg, sa Bjørndalen.

Som tro til med padling i verdensklasse i den siste kneika en drøy kilometer før mål. Hoffmann brakk staven på egen hånd og var borte.

Slapp nesten

- Det er padling jeg er god på, og jeg fikk høre at Elofsson slet meg å henge på. Synd jeg ikke fikk et par meter på ham, i spurten hadde jeg nemlig lite å gi, innrømmet Bjørndalen, som måtte ta føringen da taktikeren Elofsson samlet seg til spurten noen hundre meter før mål.

Elofsson var halvsekundet foran over målstreken. Hoffmann gled inn til 3.plass, 5 sekunder foran en opplagt Skjeldal.

- Jeg torde ikke slappe av, men valgte å dra fordi jeg fryktet løpere bakfra, sa Bjørndalen.

- Det måtte bli spurtoppgjør, men jeg visste ikke hvor god Ole Einar var i spurten. Tok ingen sjanser, det hadde vært dumt å dra ham inn for så å tape i spurten, sa Elofsson, som økte sin ledelse i verdenscupen.

Svensken tok sin niende verdenscupseier totalt, sin andre i år.

JAKTSTART: Per Elofsson vant med tiden 19.24.4.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer