Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjørneboe og håndhygienen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De lo av ham og hånte ham til sinnssykdom, før han døde.

Vi snakker om Ignaz Semmelweis (1818- 1865), den ungarske legen og professoren som ved fødselssykehuset i Wien i forrige århundre oppdaget at kvinner døde i fleng av barselfeber, fordi jordmødre og leger ikke vasket hendene. Semmelweis, som ironisk nok døde av blodforgiftning på sinnssykehus i Wien, oppnådde først anerkjennelse for sin teori om grundig håndhygiene etter sin død.

  • Jens Bjørneboe er en av de forfattere som ble opptatt av Semmelweis. Bjørneboe skrev i 1967 et harmdirrende skuespill om legen, oppført på Nationaltheatret i 1969 med Joachim Calmeyer i tittelrollen, seinere oversatt til flere språk. 30 år er gått siden premieren, 153 år siden Semmelweis oppdaget årsaken til den livsfarlige smitten ved fødselsklinikken der han fikk sparken. Men problematikken rundt håndhygiene er åpenbart like aktuell. Fortsatt føres smitte videre, fordi leger, sykepleiere, fysioterapeuter, kiropraktorer og andre helsearbeidere ikke vasker hendene mellom hver gang de har kontakt med pasienters kropper. Nylig uttalte professor Arve Lystad til Aftenposten at den enkleste, billigste og mest effektive måten å redusere sykehusinfeksjoner på er ved oftere og bedre håndvask. Han gjentok til samme avis for få dager siden, sammen med overlege Olaf Scheel, at håndhygienen ved sykehus må forbedres. Jeg har selv under besøk i sykehus konstatert at de har rett.
  • Derfor foreslår jeg at Jens Bjørneboes stykke om Semmelweis igjen blir satt opp ved våre teatre, med spesiell invitasjon til helsepersonell i alle kategorier. Aller helst burde «Semmelweis» også bli oppsøkende forestilling til sykehus og høgskoler og universiteter som utdanner helsepersonell.

Egentlig er forslaget absurd, all den stund håndhygiene burde være den mest soleklare selvfølge blant oss alle. Strengest håndhygiene må likevel først og fremst gjennomføres blant alle som har med pasienter å gjøre, det være seg hos kiropraktorer eller i sykehus. At den er delvis fraværende, er mer enn rystende.

  • Ignaz Semmelweis kjempet for å få godtatt at desinfiserende håndvask var avgjørende. Han kjempet samtidig mot autoriteter som lo av ham. Jens Bjørneboes skrev et rasende teaterstykke.

Det er pinlig aktuelt. Det kan faktisk redde liv.