Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjørnebye får medhold etter sexsjikane

Svein Mathisen krever at Stein Gauslaa trekker seg som redaktør-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no: )- Dette må være et sviende nederlag for Gauslaa, og det fornuftige hadde vært om han trekker seg som leder av redaktørforeningen. Denne saken har vist at han ikke har dømmekraft nok til å ha dette vervet, sier Mathisen til Dagbladet.no.

- Gauslaa har selv beklaget saken til Agderposten - er ikke det nok?

- Nei. Dette var så krenkende og sårende, og det var mange uskyldige som ble rammet, sier Mathisen.

Trekker seg ikke 
Stein Gauslaa påpeker at Agderposten er felt for å ha omtalt en debatt på Fædrelandsvennens nettsider - ikke for å ha hatt debatten hos seg.

- Vi er blitt trukket inn i en debatt som egentlig går ut over det saken gjelder. Denne kjennelsen betyr ikke at det når blir stopp for nettdebatter uten forhåndsredigering, selv om Mathisen forsøker å framstille det slik. At jeg har den meningen jeg har om forhåndsmoderering, har egentlig ikke noe med saken å gjøre.

- Mathisen mener du bør trekke deg fra redaktørforeningen?

- Det får være et initiativ som han står for selv. Det blir selvfølgelig ikke aktuelt.

Innskjerping av debatten

image: Bjørnebye får medhold etter sexsjikane

Agderposten-redaktør Stein Gauslaa sier kjennelsen var ventet, men advarer mot å bruke den «i et alminnelig felttog mot nettdebattene».

Sportsdirektør Mathisen i Start tror imidlertid at vi nå står overfor en innskjerpelse i forhold til de anonyme nettdebattene.

- Jeg tror det nå kommer en forandring. Det som står på trykk må være sant og realt, uansett hvem det er som framsetter påstanden. Det må ikke være de navnløse og ansiktsløse som herjer vilt, sier han.

Fikk medhold

Kravet fra Svein Mathisen kommer rett etter at tidligere Start-trener Stig Inge Bjørnebye fikk medhold i sin klage til Pressens faglige utvalg (PFU) tidligere i dag. 

Klagen tok for seg en artikkel på Agderposten.no som omhandlet sexrykter om treneren og personer knyttet til klubben.

Saken lå kun ute en kort stund på avisas nettside.


Sex-rykter

«TREKK DEG!»: Kravet fra Svein Mathisen kommer rett etter at tidligere Start-trener Stig Inge Bjørnebye fikk medhold i sin klage til PFU i dag. Klagen tok for seg en artikkel på Agderposten.no som omhandlet sexrykter om treneren og personer knyttet til klubben. Foto: SCANPIX
«TREKK DEG!»: Kravet fra Svein Mathisen kommer rett etter at tidligere Start-trener Stig Inge Bjørnebye fikk medhold i sin klage til PFU i dag. Klagen tok for seg en artikkel på Agderposten.no som omhandlet sexrykter om treneren og personer knyttet til klubben. Foto: SCANPIX Vis mer

Like før han måtte gå som trener for kristiansandslaget, florerte ryktene om Bjørnebyes privatliv på internett. 4. september gjenga Agderposten flere av dem i en sak publisert på Agderposten.no. 

Avisa la seg flat, og beklaget det hele overfor Bjørnebye. Agderpostens redaktør Stein Gauslaa har tidligere sagt at denne saken burde handle om nettdebatter.

Ønsker forhåndsredigering
I klagen ber Bjørnebye PFU om å vurdere nøye det han oppfatter som en mangel på redigering av Fædrelandsvennens og Agderpostens digitale debattsider. Bjørnebye understreket at klagen ikke retter seg mot Fædrelandsvennen, kun mot Agderposten, skriver Journalisten.no.  

Bjørnebye kommenterer likevel nettdebatter generelt og Fædrelandsvennen spesielt.

«De hadde sjikane om meg liggende ute over tid og jeg reagerer meget sterkt på prinsippet om at slikt ikke skal forhåndsredigeres. (...) Personlig opplevde jeg disse etter hvert som svært krenkende og oppsiktsvekkende langt fra all menneskelig verdighet. Disse avisene hadde ikke evne til å redigere bort anonyme innlegg som i fri flyt brakte frem meningsløse rykter om meg som person. Til og med mennesker jeg ikke kjente, ble brakt inn i denne rykteflommen.»

Sviktende dømmekraft

Sjefredaktør Stein Gauslaa har betegnet omtalen som et resultat av sviktende dømmekraft i redaksjonen. 

«Jeg må likevel si det virker mer relevant for utvalget å drøfte en ytterligere presisering av redaktøransvaret for nettdebatter etter å ha lest Bjørnebyes klage flere ganger, for eksempel via en prinsipputtalelse. Det er primært dette han tar opp i klagen, selv om han presiserer at den bare gjelder Agderpostens nettsak om de omtalte innleggene», skriver Gauslaa i sitt tilsvar til klagen.

TREKKER SEG IKKE: Redaktør Stein Gauslaa sier det blir uaktuelt å trekke seg som leder for Norsk redaktørforening. Han mener han er havnet i en debatt han ikke hører hjemme i.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media