Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjørnemor og ungene halshogd

TROMSØ (Dagbladet): Bjørnemor og hennes to unger luntet av gårde i den nord-svenske ødemarka da de ble oppdaget av blodtørstige mennesker på snøscooter. Slik startet en bestialsk jakt på en bjørnefamilie som endte med en ren massakre i fjellene nord for Kiruna, få mil fra norskegrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fant ei død binne, to døde unger - alle tre hodene var kuttet av og fjernet. Kanskje er de tatt som groteske, eksotiske trofeer, kanskje var avrettingen en provokasjon - politiet vet ikke.

- En grov forbrytelse, sier kriminalkommissær Jan Niva med Kiruna-politiet til Dagbladet.

Drapene har opprørt folk i Nord-Sverige.

Forfulgt

- Bjørnene er fredet. Det var en svært ujevn kamp. Menneskene hadde raske snøscootere, bjørnene har løpt, men gått igjennom skaresnøen mange steder. De ble forfulgt i to- tre mil før de ble skutt, forteller Niva.

Kiruna-politiet vurderer også å kople inn politiet i Narvik i etterforskningen. Ugjerningen skjedde i den svensk-norske ødemarka på Nordkalotten, der grenser er mer streker på kartet enn barrierer i terrenget.

Motsetninger

I Sverige som i Norge pågår det en intens debatt om rovdyr. Hvor store skal bestandene være? Hvor skal de holde til? Hva med hensynet til næringsdrift, småviltjakt, friluftsliv?

- Motsetningene er mange og harde, men vi kan absolutt ikke akseptere bjørnedrap som innlegg i debatten, understreker kriminalkommissær Niva.

I områdene hvor bjørnefamilien ble funnet, drives det aktiv reindrift. Samene får erstatning for dyr som tas av rovdyr. Konflikten mellom samene og storsamfunnet er enda tøffere i Sverige enn i Norge. En teori er at noen faktisk kan ha drept bjørnene for å kaste skyld på samene, slik at de får svensk opinion mot seg.